Krkavčí mláďata ze Žďárska dostala sledovací kroužky

Žďár nad Sázavou – Ornitologové ze Žďárska mají za sebou další obhlídku nových přírůstků do ohrožené rodiny krkavců velkých. Dnešek tak trávili ve výšce 30 metrů v korunách stromů, kde kroužkovali krkavčí mláďata. Těch by letos mělo být zhruba 20. Ještě do devadesátých let přitom ve Žďárských vrších nehnízdil jediný krkavec, nyní jejich počet ornitologové odhadují na dvacet párů.

Ačkoliv stromolezci odhadovali v hnízdech žádné či maximálně dvě mláďata, již při prvním výlezu, který trval zhruba půl hodiny, se v koruně stromu překvapivě objevila čtveřice hladových mláďat. „Bylo to poměrně vysoko. V takových výškách hnízda obyčejně nebývají,“ říká stromolezec Michael Fiala.

Krkavec velký doroste do velikosti půl metru a v dospělosti váží asi 1,5 kilogramu, má metrové rozpětí křídel. Řada lidí kvůli pověrám o krkavčí matce nebo třeba i kvůli seriálovému Rumburakovi považuje tyto ptáky za bezcitné dravce. Ornitologové však tyto mýty vyvracejí. V přírodě snad podle nich neexistují starostlivější rodiče a samotný krkavec prý stěží uloví hraboše. „Nejsou to žádní dravci, jsou to spíš sběrači a likvidátoři uhynulých živočichů v přírodě,“ namítá Jaromír Čejka.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)