Čtvrtý blok v Dukovanech dosáhne plného výkonu

Dukovany - Pro poruchu odstavený čtvrtý blok dukovanské elektrárny dnes kolem desáté hodiny ranní dosáhne plného výkonu. Blok byl kvůli poruše odstaven z provozu minulý pátek. Objevila se netěsnost na potrubí odvzdušnění, které se nachází v ochranné obálce reaktoru a primárního okruhu. Jeho postupné připojování k síti začalo v pátek v 18 hodin, kdy byla připojena první turbína, o dvě hodiny později se připojila druhá.

Oprava čtvrtého bloku proběhla v úterý vpodvečer. „Následně se uskutečnila kontrola čistoty opravy, přímá vizuální zkouška, zkoušky kapilární a prozářením včetně zkoušky konečné. Vše bylo vyhovující a bez závad,“ uvedl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Blok potom prošel tlakovými zkouškami předepsanými před spuštěním štěpné řetězové reakce a náběhem bloku na výkon.

Dukovanská elektrárna má čtyři atomové bloky, naplno teď jedou jen dva. Blok číslo dvě byl plánovaně odpojen 26. března na jednadvacet dní. Elektrárna je v provozu přes čtvrt století. Každý z jejích čtyř bloků se jednou za rok plánovaně zastavuje kvůli výměně části paliva a revizi. Mimořádné odstávky se staly naposled loni v lednu. Další mimořádná odstávka kvůli netěsnosti potrubí v sekundárním neradioaktivním okruhu třetího bloku trvala pět dní. Dukovany byly loni opět největším domácím zdrojem elektřiny.