Zastupitel pro bezpečnost byl odsouzen za ozbrojenou loupež

Ostrava - Zastupitel Slezské Ostravy za Věci veřejné (VV) Igor Tout pracuje v komisi pro bezpečnost. Až do této chvíle se ale o něm nevědělo, že si odpykal pět let ve vězení za ozbrojenou loupež. V roce 2004 totiž požádal o vymazání záznamu z trestního rejstříku.

Starosta Slezské Ostravy Antonín Maštalíř tvrdí, že o minulosti Igora Touta nic nevěděl. „Pokud by se prokázalo něco takového, je to jenom věc jeho osobní cti, aby se sám rozhodl, co dál,“ myslí si. Podle politologa Tomáše Jarmary je to ale i věc politických stran, aby si své kandidáty předem prověřily.

Vše se odehrálo 5. února 1993. Sklad elektroniky na Šenovské ulici v Ostravě se dostal do hledáčku hned několika zlodějů. Ti se slzným plynem zaútočili na skladnici, kterou přivázali k trubce toalety. Akci pomáhal připravit i Tout. „Nemám žádnou potřebu se k čemukoli takovému vyjadřovat,“ reagoval stroze. V poškozené společnosti pracovala matka Igora Touta. Ta pouze řekla, že syn má vymazaný trestní rejstřík, takže nechápe, proč se redaktoři ČT o tento případ vůbec zajímají.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Pachatelé si ze skladu chtěli odnést videokamery, CD přehrávače a další elektroniku v celkové hodnotě přesahující dva miliony sedm set tisíc korun. „Spisový materiál z roku 1993 již nemáme k dispozici,“ uvedla mluvčí policie ČR Ostrava Gabriela Holčáková. Po odpykání trestu totiž požádal Igor Tout o jeho zahlazení. O jeho trestné činnosti se tak oficiálně nemohl takřka nikdo nic dozvědět. „Trestní zákoník umožňuje soudu zahladit odsouzení na žádost odsouzeného za situace, že vedl řádný život nepřetržitě po zákonem stanovenou lhůtu. Bylo-li odsouzení zahlazeno, pohlíží se na pachatele, jako by nebyl odsouzen,“ uvedla mluvčí Krajského soudu Lucie Bohmová.

Vydáno pod