Na Vysočině budou u silnic nové pachové ohradníky

Jihlava - Na Vysočině se ve srovnání s minulým rokem rozroste délka chráněných úseků pachovými ohradníky na dvojnásobek, na celkem 100 kilometrů silnic. Díky pachovým ohradníkům se loni snížil počet střetů aut se zvěří až o 80 procent. Další kolíky opatřené pěnou s pachem predátorů se začnou rozmisťovat v nejbližších dnech. U 50 kilometrů silnic, u nichž ohradníky fungují od loňského léta, bylo za první polovinu minulého roku evidováno 171 nehod se zvěří, od srpna pak jen 91.

„Myslím si, že je to vynikající příspěvek pro zvýšení bezpečnosti silničního provozu,“ uvedl krajský radní Josef Matějek.

Kolíky s pěnou by měly u silnic vydržet tři až pět let, účinná látka však působí jen asi čtyři měsíce a musí se doplňovat. Rozmístění a zajišťování funkčnosti ohradníků na území Vysočiny bude v tomto roce stát 200 000 korun. Kraj zaplatí čtvrtinu částky, zbývající peníze poskytne nadace jedné z pojišťoven.

Náklady na přípravu dřevěných kolíků a práce v terénu jdou na vrub myslivců na Vysočině. Kolíky bude u silnic rozmisťovat přes sto lidí. Nové chráněné úseky budou například na Žďársku v okolí obce Hamry a v okolí Velké Bíteše. Místa, kam se pachové ohradníky umístí, se vybírají po dohodě s myslivci, policisty a krajskými silničáři.

Vydáno pod