Bývalý strážník dostal za krádeže devět let

Ostrava - Ostravský krajský soud dnes poslal na devět let do vězení bývalého strážníka Městské policie Ostrava Stanislava Drobného, který podle rozsudku přepadl dvě herny a banku. Potřeboval peníze na dluhy. Původně jej ale obžaloba vinila i z dalších tří loupeží. Při jedné se pachatel maskoval obvazem, a policie mu proto začala říkat Mumie. Z těchto zločinů se ale podle rozhodnutí senátu nepodařilo obžalovaného usvědčit. U městské policie sloužil 11 let.

Soud dnes Drobnému v rámci jednoho rozsudku udělil dva tresty. Nejprve čtyřletý za dvě loupeže v hernách ve Frýdku-Místku a Havířově. Vzápětí vyslovil předseda senátu i druhý trest. Tentokrát pětiletý za přepadení pobočky banky v Ostravě. Soudce to vysvětlil tím, že před poslední loupeží byla delší pauza, a senát proto případ posuzoval samostatně. „Celkem si muž ve vězení odpyká devět let,“ dodala mluvčí soudu Lucie Böhmová.

Dnešní rozsudek je navíc souhrnný. Před časem byl totiž Drobný odsouzen karvinským okresním soudem za další loupež a vydírání. Dostal dva roky a nyní už je ve výkonu trestu. „Soudce původní rozsudek okresního soudu zrušil,“ doplnila mluvčí.

Původně stál Drobný u soudu kvůli šesti loupežím. Za tři odsouzen nebyl. Dvě z těchto přepadení přitom byla nejzávažnější. V jednom použil ženu s dítětem v náručí jako rukojmí. Přepadená obsluhující žena v druhém případě zase dodnes trpí stresovou poruchou a traumatický zážitek podle předsedy senátu trvale změnil její osobnost. „Neexistuje žádný přímý důkaz, že by se obžalovaný loupeží dopustil,“ uvedl soudce během zdůvodnění rozsudku.

Obžaloba původně vycházela z posudku experta, který porovnával záběry kamer v přepadených pobočkách a hernách s postavou souzeného muže. Původně znalec Drobného s loupežemi spojil. Během výslechu u soudu ale závěry v posudku označil za překlep.

Během policejního vyšetřování a později u soudu Drobný nevypovídal. Znalkyni jen řekl, že loupil kvůli dluhům. Způsobil si je především údajnou závislostí na hracích automatech. Soudce uvedl, že celkem dluží bankám a na výživném téměř 1,5 milionu korun.

Vydáno pod