Frenštát pod Radhoštěm zaplatí dvoumilionovou pokutu za prodej pozemků

Frenštát pod Radhoštěm - Pokutu ve výši přes 2 miliony korun vyměřil Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových Frenštátu pod Radhoštěm. Radnice totiž prodala soukromé firmě pozemky, které před šesti lety bezplatně získala od státu. Přitom se smluvně zavázala, že si je ponechá minimálně deset let ve svém majetku. Opozice kvůli tomu vedení města tvrdě kritizuje.

V roce 2005 převedl stát frenštátské radnici devět pozemků poblíž historického centra. Vymínil si přitom podmínku, že se o ně město bude do roku 2015 starat, aniž by je prodalo. Už tři roky poté však radnice tento závazek porušila. Stát proto nyní po městě požaduje zaplacení pokuty. „Kromě jiného tam byla podmínka nezcizení po dobu 10 let, ale protože došlo k odprodeji, byla smlouva porušena a následuje sankce,“ uvedl ředitel Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Karol Siwek. Pokutu spočítali úředníci státu na téměř 2 miliony a 150 tisíc korun. Její výše přesně odpovídá ceně, za kterou město pozemky prodalo soukromému investorovi. 

Podle Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových si přitom radnice musela být vědoma toho, že pozemky nemůže prodat. V podobných případech totiž úřad jednou ročně rozesílá radnicím dotaz, jak s pozemky hospodaří. „Přestože se to dlouho projednávalo na několika zastupitelstvech, tak do konečného rozhodnutí nebyla žádná informace, že tam je něco špatně,“ říká opoziční zastupitel Frenštátu pod Radhoštěm Karel Míček. Česká televize se neúspěšně pokusila kontaktovat bývalého starostu Stanislava Hrabovského. Mobil měl vypnutý a nedostavil se ani na čtvrteční jednání zastupitelstva, protože na počátku týdne složil mandát. Zastupitelům poskytl pouze písemné stanovisko.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Protože koncem října byla známa informace od Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, ihned jsem kontaktoval společnost SBK Group s žádostí o schůzku a vyřešení situace tak, aby město nemuselo za pozemky získané od státu platit. Společnost SBK Group se jednání zúčastnila, jakékoliv řešení však odmítla,“ uvedl bývalý starosta Stanislav Hrabovský. Prodej schválilo bývalé zastupitelstvo už v dubnu 2008. Současná starostka Zdeňka Leščišinová byla tehdy místostarostkou a o podmínkách převodu pozemků tedy měla vědět. Teď však sama říká, že město musí najít viníka situace. „Kontrolním systémem jsme řešili, jakým způsobem k tomu došlo, hledáme samozřejmě odpovědné osoby, které jsou za to zodpovědné. Zjišťujeme možnost případného trestního řízení,“ řekla. Případ teď řeší právník města. Bez ohledu na jeho závěry však musí radnice více než dvoumilionovou pokutu zaplatit nejpozději do konce dubna.