Jesenický aquapark bude nejspíš o 50 milionů levnější

Jeseník - Zahájení výstavby Regionálního wellness centra v Jeseníku se oproti původním předpokladům pravděpodobně opozdí. Zastupitelé sice nadále podporují jeho vybudování, žádají však vypracování zcela nového projektu. Stavba podle toho starého by totiž byla příliš nákladná. Plánované otevření centra to ale může odsunout až na rok 2014.

Stavbou Regionálního wellness centra v prostoru stávajícího koupaliště žije Jeseník už od roku 2007. Na projektu za stamiliony korun si postupně vylámalo zuby několik místních politiků. Na začátku byly čtyři varianty, ze kterých včera zastupitelé vybrali tu, která podle nich bude pro město nejvýhodnější. Na vedlejší kolej tak odsunuli možnost, která počítala s úpravou původního projektu za přibližně 280 milionů korun. Zelenou naopak dali vytvoření úplně nového projektu, který by měl vyjít o padesát milionů levněji. „Jeseník v současné době se svou nezaměstnaností musí spoléhat i na cestovní ruch a tohle je zařízení, které naši návštěvníci hledají a které nám chybí,“ myslí si starostka města Marie Fomiczewová. „Z určitého pohledu se to může zdát jako velké sousto, nicméně Jeseník má venkovní i bazénové koupání opravdu v katastrofálním stavu,“ přidává se i místostarosta Libor Halas.

„Myslím si, že je to krok zpátky pro město, že malá odvaha zastupitelů a nechuť jít do rizika ubližují občanům tohoto města,“ staví se dokonce za dražší variantu zastupitel města Ivo Trsťan. Nákladná investice výrazně zasáhne do hospodaření města v budoucích letech a rozhodnutí zastupitelů některé z obyvatel překvapilo - přesto, že chtějí ušetřit. „Já jsem příznivcem toho centra, ale ta cena se mi zdá na Jeseník i tak příliš vysoká,“ říká obyvatelka Jeseníku Jaroslava Javoříková. Aby Jeseník mohl aquapark postavit, bude muset prodat výraznou část svého majetku. Podle některých zastupitelů by o výstavbě wellness centra měli rozhodovat sami obyvatelé města. Chtějí proto iniciovat referendum.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)