Litovel neopraví náměstí, peníze z EU došly

Litovel - Peněz z evropských fondů ubývá. Například v Regionálním operačním programu Střední Morava tak letos vůbec nebude vypsána výzva na opravy náměstí. Doplatí na to Litovel. Její žádost z loňského roku zůstala první pod čarou a vedení radnice bude muset na opravy centra hledat jiné zdroje. Litovelská radnice na evropské peníze loni nedosáhla ani přesto, že je požadovala pouze na opravu náměstí. Dvě přilehlé ulice chtěla za patnáct milionů korun opravit ze svých zdrojů.

Litovelské náměstí mělo mít opravenou dlažbu, nový mobiliář, veřejné osvětlení či novou zeleň. Pod dlažbou měly být také nové elektrické rozvody, které by se používaly při různých akcích a oslavách. Že náměstí potřebuje opravit, tvrdí i samotní obyvatelé Litovle. „Určitě chodníky, protože my tady s kočárkem nemůžeme vůbec jezdit. Takže chodíme pěšky,“ tvrdí jedna z frustrovaných občanek.

„Projekt zahrnoval obnovu náměstí a dvou přilehlých ulic - Masarykovy a 1 máje. Měl by se omezit počet parkovišť, aby se centrální historické město zvýraznilo. Velice špatný je stav chodníků, které by měly být rozšířeny, aby se na nich dalo projet kočárkem,“ tvrdí Zdeněk Potužák (nezávislý), starosta Litovle.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

„Z Regionálního operačního programu je k dnešnímu dni vyčerpáno 11,5 miliardy korun. To znamená, že se jedná o projekty schválené výborem Regionální rady. Co se týče dalších peněz, zbývá vyčerpat 2,7 miliardy, ale z toho jsou projekty za více než jednu miliardu již v administraci a projekty za necelé dvě miliardy na integrované plány rozvoje měst a obcí,“ objasňuje Renata Škrobálková, mluvčí Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Střední Morava.

Opravu svého náměstí za evropské peníze stihl například nedaleký Uničov. Litovel chce nyní po chybějících penězích pátrat jinde, především v norských a švýcarských fondech. I když má radnice na předláždění náměstí vyřízeno územní rozhodnutí, jeho oprava nezačne dříve než za dva roky, chybí totiž 40 milionů korun.