Opavský hokej je kvůli majetkovým sporům v ohrožení

Opava - Opava bude možná bez ledního hokeje. Za vše mohou majetkové spory. Sportovní hala patřící městu totiž stojí na pozemku, který vlastní někdo jiný, a to HC Slezan. Ten chce, aby město pozemek za miliony korun koupilo nebo aby stejnou částkou mužský hokej dotovalo. Město to ale odmítá. Jestli a jaký se bude hrát v Opavě hokej, na to si hráči i fanoušci budou muset počkat několik týdnů. Takovou dobu by měla podle města jednání se sportovním klubem trvat.

Za téměř 12 milionů vám prodáme pozemek pod sportovní halou. Takový je vzkaz sdružení HC Slezan městu Opava. Podle něj je ale cena přehnaná. Během pár dní se navíc zvýšila o miliony. „Ta cena činila 8 milionů 800 tisíc korun, bohužel po jednání se ta cena vyšplhala až k 11 milionům,“ uvedla náměstkyně primátora Opavy Pavla Brady. Cena ale pro město není akceptovatelná. „Město má právo nesouhlasit a má právo si udělat posudek jiný, to znamená jiným znalcem,“ reaguje předseda představenstva HC Slezan Alois Hadamczik.

Zástupci Slezanu tvrdí: „Pozemek městu v podstatě darujeme. Ze získaných peněz chceme tři roky dotovat mužský hokej.“ Mlčí ale o tom, kam se poděje zbývající část peněz (viz grafika). Město Opava si koupi pozemku dovolit nemůže. Nemalou částkou navíc na mládežnický hokej přispívá už teď. „Město platí veškerý provoz zimního stadionu a hradí dotaci do sportu. V podstatě ta částka, kterou podporujeme hokej, přestože to není náš klub, je až 11 milionů korun,“ tvrdí Pavla Brady.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Po vypuknutí sporu se k tomu všemu začaly obě strany dohadovat o provozní náklady. Město chce po klubu zaplatit zpětně nájem. Ten poukazuje na dohodu s bývalým vedením radnice a obratem požaduje nájem za pozemek. Podle náměstkyně primátora Pavly Brady Slezan dluží městu nájemné za stadion za dva roky. Alois Hadamczik ale kontruje: „Dluh je vzájemný. Slezan dluží za nájem zimního stadionu 500 tisíc, město za nájem pozemků 680 tisíc. Domluva s vedením města byla, že se pohledávky započtou,“ říká. Spor se tak potáhne ještě několik týdnů a výsledek je nejistý.

  • Grafika autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248250.jpg
  • Opavský stadion autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2483/248253.jpg
Vydáno pod