Českým pitavalem je žena, která pomohla usvědčit exhibicionistu

Ostrava – Vůbec první ženou, která získala ocenění Český pitaval, se stala Pavla Dluhošová z Klimkovic, která pomohla policii dopadnout 47letého exhibicionistu. Muž se v parku ukájel před malými dětmi, už je za to odsouzen. „Díky zásahu paní Dluhošové jsme muže rychle dopadli a také byl rychle odsouzen. Důležité je i to, že ho identifikovala a usvědčila. Díky ní jsme nemuseli vyslýchat děti, pro které už událost v parku byla velmi traumatizující,“ pochvaloval si ředitel ostravské policie Tomáš Landsfeld. Ocenění Český pitaval uděluje policie a Česká pojišťovna a je určeno pro všímavé a statečné svědky zločinů.

Dluhošová se v polovině loňského listopadu procházela se psem v parku u lázní v Klimkovicích. Všimla si podezřelého otrhaného muže. „Nepatřil tam. Bezdomovce tam nemíváme,“ popsala žena. O chvíli později si všimla, jak si bezdomovec stahuje kalhoty. „Myslela jsem, že chce dělat potřebu. On ale začal onanovat a přímo před ním procházely dvě malé holčičky,“ uvedla. 

Děti ve věku osm a pět let se podle ní vylekaly a daly se na útěk. Po chvíli se ale začaly vracet. Žena je proto odvedla k rodičům a mezitím volala policii. Sama totiž před lety podobnou zkušenost prožila i se svou tehdy tříletou dcerou. „Vím, že na dceři to na dlouho zanechalo stopy,“ vzpomínala Dluhošová.   

Reportáž Libora Loučky (zdroj: ČT24)

Přivolaná hlídka bezdomovce v parku zadržela, poté putoval do vazby a v lednu ho okresní soud v Novém Jičíně poslal na pět měsíců do vězení. Další přibližně dva roky ale bude v léčebně. Vzhledem k tomu, že se podobných výtržností dopouštěl opakovaně, soud mu uložil i ústavní sexuologickou léčbu. 

Ocenění Český pitaval zatím předává jen ostravská a opavská policie, v budoucnu by se ale mohlo rozšířit i do jiných regionů, podobně jako v minulosti například ocenění Gentleman silnic. Ocenění získal například i Zdeněk Fišárek, který loni v dubnu přímo při činu přistihl patnáctiletého mladíka, jak zneužívá čtyřletou neteř.