Opava žije tento týden Afrikou

Opava - Při příležitosti 20. výročí Slezské univerzity byl zahájen jedinečný projekt s názvem Africký týden v Opavě. Akce je výsledkem několikaleté spolupráce mezi Opavou a Jihoafrickou republikou a potrvá do 22. dubna. Návštěvníci během něj mohou přispívat na podporu projektu „Postavme školu v Africe“. Jeho cílem je podpora výstavby škol pro negramotné děti v Etiopii.

Africký týden zahájila přednáškou velvyslankyně jihoafrické republiky v ČR Celie-Sandra Botha. „Myslím, že obě země jsou součástí globalizujícího se světa, a je docela jasné, že se navzájem potřebujeme nejen v oblasti kultury, ale i v oblasti obchodu, ekonomie a politiky. A u příležitosti, jako je tato, se můžeme navzájem poznat a zjistit, jak můžeme spolupracovat,“ řekla. Za realizací projektu stojí studentské politologické fórum při Slezské univerzitě. V rámci Afrického týdne zorganizovalo i konferenci s názvem „Afrika 21. století“ s předními odborníky na africký kontinent.

„My jsme celý tento týden pojali nejen z hlediska odborného, z hlediska přednášek zaměřených na politologii, historii afrického kontinentu, etnické složení apod., ale zároveň jsme uspořádali v řadě míst tady po Opavě výstavy,“ prozradil Michal Kuděla ze studentského politologického fóra. „Doufám, že po dnešním setkání budeme schopni zvýšit interakci mezi univerzitami i mezi Českou a Jihoafrickou republikou,“ dodala velvyslankyně JAR v České republice Celia-Sandra Botha.

Reportáž Moniky Horsákové (zdroj: ČT24)