Přepadení zastavárny si její zaměstnanci vymysleli

Ostrava - Kriminalisté odhalili fingovanou loupež šperků za čtyři sta tisíc korun. Stojí za ní prodavači ze zastavárny v Ostravě, kteří ve středu sehráli brutální loupežné přepadení. Vše kvůli vysokému manku, které v zastavárně udělali. Prodejem ukradených šperků si navíc chtěli přilepšit. Trojice mužů ve věku 22 až 37 let čelí obvinění ze zpronevěry, hrozí jim vězení od jednoho do pěti let. Všichni se už policii přiznali. Majitel zastavárny nechtěl chování svých zaměstnanců komentovat.

Den před vymyšleným zločinem nejstarší podezřelý po ukončení směny odnesl ze zastavárny částku asi 41 tisíc korun a šperky za zhruba 375 tisíc. Ráno pak další dva spolupachatelé předstírali loupež. Maskovaní a ozbrojení vešli do prodejny. Svému komplicovi nastříkali do očí slzný plyn a zamkli ho spoutaného na toaletě. Podle policie pak ze zastavárny ještě odnesli nahrávací zařízení se záznamem z průmyslových kamer.

Spoutaného muže asi po hodině našel svědek, který přišel zastavit své věci. Podle velitele Kriminální policie Ostrava Radovana Vojty pomohly k objasnění případu rozpory ve výpovědích a ohledání místa činu. „Pojali jsme podezření, že celá věc se neudála tak, jak popisoval poškozený,“ řekl ČT. Pachatelé se policii nakonec přiznali, že si přepadení vymysleli, a vyšetřovatele zavedli do bývalého vojenského bunkru, kde lup ukryli.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Každá desátá loupež v Ostravě je vymyšlená

„Kriminalisté již několik hodin po oznámení zajistili nejenom kukly, které měly být užity při spáchání činu, ale také plynovou zbraň, příruční pokladnu s penězi i desítky šperků,“ vyjmenovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Fingované loupeže řeší policisté v Ostravě stále častěji. Každá desátá je vymyšlená.