Ostrava by chtěla novou koncertní halu

Ostrava – Nesouhlas opozice provází připravovanou stavbu nové koncertní haly v Ostravě, jejíž cena by mohla vyšplhat až na jednu miliardu. Podle kritiků je to jen další vyhazování peněz za drahé architektonické návrhy. Projektů, za které město zaplatilo miliony a nakonec se nikdy neuskutečnily, má Ostrava hned několik. Stavbu město připravuje ve spolupráci s britskou firmou Arup, která se podílela například na stavbě opery v australském Sydney. Hala má stát v oblasti Černé louky, kterou chce město postupně proměnit.

Bude to největší koncertní hala v České republice. S akustikou pomohou odborníci z firmy, která se podílela na stavbě opery v Sydney. Stát bude okolo miliardy. Neví se jediné – kdo ji zaplatí. „Musíte mít připravené projekty, protože potom si nemůžete říct o peníze,“ uvedl primátor Ostravy Petr Kajnar (ČSSD), avšak radní Petr Kausta (Hnutí Ostravak) nesouhlasí: „Město tak podle mého názoru zbytečně rozhazuje peníze na různé akce, ačkoli ví, že tyto se nejsou schopny uskutečnit.“ V těchto dnech město zjišťuje, kde přesně na Černé louce by mohla koncertní hala stát. Až to zjistí, vyhlásí architektonickou soutěž. Její adresáti se na významu stavby pro město nemohou shodnout už teď. „Asi by stálo za to, zamyslet se nad tím, zdali vůbec Ostrava takový objekt potřebuje,“ prohlásil architekt David Průša. Další z architektů Josef Pleskot však namítá: „Ostrava má obrovský spádový region a upřímně řečeno, Ostrava je město, které by tu koncertní síň mít mělo.“

Příprava stavby nakonec může skončit v zásuvce psacího stolu. Ve městě už přitom dříve zkrachovalo několik podobných projektů. Stát třeba nebude lávka uznávané architekty Evy Jiřičné. Důvod? Byla příliš drahá. „Developer vyhrál s tím, že bude garantovaná nějaká architektonická kvalita. Bohužel dnes vidíme, že tam žádná architektonická kvalita nevznikla,“ podotýkala již v lednu tohoto roku ředitelka klubu Fiduda Ilona Rozehnalová a primátor Kajnar dodal: „Multi se ve smlouvách zavázalo, spíše však v rovině morální. Je totiž fakt, že v tom není žádný závazek, který bychom mohli po Multi vymáhat.“

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

A jasná není ani konečná podoba Černé louky. V rámci kandidatury Ostravy na Město kultury 2015 vzniklo hned několik ambiciózních projektů, které prostor řešily. Zelená louka ale na té černé zůstává dál. „I když to nevyhrajeme, tak si myslím, že je to tak ambiciózní projekt a s takovou kvalitou, že by ho Ostrava měla zrealizovat,“ ujišťoval Petr Kajnar v září 2010.

Kandidaturu město nakonec nevyhrálo a čeká dál. Na nové parky, lávky, černé kostky a další architektonické skvosty. Jejich příprava stála miliony, na realizaci ale peníze nejsou.

Ostrava
Zdroj: www.wikipedia.cz/SPŠCHaG Ostrava