V Náměšti nad Oslavou nahrazuje strážníky bezpečnostní agentura

Náměšť nad Oslavou - Pořádek v Náměšti nad Oslavou střeží soukromá bezpečnostní agentura. Její pracovníci nezasahují, ale pokud zjistí porušování veřejného pořádku, uvědomí policii. Ve městě se rozmáhal vandalismus, po zavedení této služby se údajně výrazně snížil. Bezpečnostní agentura tak zastupuje městskou policii, kterou si prý město nemůže dovolit. V rámci republiky je to ojedinělý případ.

Vyvrácené sloupy veřejného osvětlení, sprejerské nápisy na fasádách nebo poničené památky ve městě. Tomu mají předejít hlídky soukromé bezpečnostní agentury. V Náměšti nad Oslavou působí na objednávku města především v noci a o víkendech. „Naši pracovníci provádějí klasickou pochůzkovou službu ve městě Náměšť. Zaměřují se na ochranu jak městského, tak soukromého majetku,“ potvrdil Leoš Paseka, ředitel bezpečnostní agentury TREBI.

„Jsme vybaveni pravomocemi jako kterýkoli občan ČR, tedy zamezit útoku na život a zdraví, dokud útok trvá,“ upozornil Paseka. Policie nasazení soukromé agentury do ulic vítá, i když si uvědomuje, že její pracovníci nemají prakticky žádnou pravomoc zasahovat. „Mají na sobě uniformy a dívají se po Náměšti a v případě, že se něco stane, tak informují policii ČR,“ podotkl starosta Vladimír Měrka.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Město má alespoň funkční kamerový systém. Přímo na policii je napojeno pět kamer městského bezpečnostního systému, šestá by měla přibýt během letoška. Městská policie už ve městě před časem fungovala, ale zastupitelstvo ji zrušilo právě kvůli neúnosné finanční zátěži. Zřízení městské policie by podle Měrky bylo drahé. Město s přibližně osmdesátimilionovým rozpočtem by na ni muselo vynaložit kolem tří milionů korun ročně.

Je to prevence, tvrdí radnice

„Nepátrali jsme, zda podobný model existuje i v jiných městech, chtěli jsme prevenci. Občané přestupky oznamují jen velmi málo, mají zřejmě obavy z pozdější aktivní odplaty,“ míní starosta. Na Vysočině není zřejmě jiné město, kde by radnice podobně postupovala. Suplovat práci městské policie tímto způsobem je zcela ojedinělé i v celé republice. Většina oslovených starostů argumentuje tím, že považují za zbytečnost platit soukromé firmě za služby, které může vykonat každý jiný občan.

„Roční náklady na službu agentury jsou kolem 200 tisíc korun,“ uvedl Měrka. Podle ředitele městské policie v Jihlavě a koordinátora městských policií na Vysočině Jana Frence využívají bezpečnostní služby pro hlídkování i některá jiná menší města, pro něž by zřízení městské policie bylo také drahé. „I tak by se ale náklady daly ušetřit, kdyby se občané nebáli na vandalismus a rušení veřejného pořádku upozornit,“ řekl Frenc. Připustil však, že v menších městech a obcích, kde se lidí většinou osobně znají, to může být problém. Už během uplynulého víkendu spolupráce s bezpečnostní agenturou přinesla první výsledky. Podle starosty se podařilo policistům zadržet v Náměšti dva opilé vandaly a jednoho sprejera.

Vydáno pod