Zákaz starých aut v centru? Novela to možná dovolí

Ostrava – Senátoři dnes budou jednat o novele zákona o ochraně ovzduší. Její schválení dovolí městům, aby v centrech mohla vyhlásit nízkoemisní zóny, do kterých by jezdila pouze ekologicky šetrnější auta. Podobný model již funguje v Německu. Při vyhlášení smogové situace by mohli všichni řidiči zdarma využívat úseky dálnic tvořící obchvaty měst a obcí. Tím by se vyhnuli hustěji obydleným částem.

Znečištěné ovzduší a špatné rozptylové podmínky způsobené hustou dopravou trápí obyvatele především Moravskoslezského a Ústeckého kraje. Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se pokouší situaci zlepšit a inspiruje se v sousedním Německu. Umožnil proto městům a obcím, aby si samy vytyčily nízkoemisní zóny a omezily tak dopravu v centrech.

Spolkové ministerstvo životního prostředí i čeští ekologové zavedení oblastí s nízkým limitem povolených emisí vypouštěných do ovzduší vítají. „Zóny mají významný dopad. Samozřejmě nevyřeší základní příčiny znečišťování, aspoň ale přispívají k omezení škodlivých emisí z dopravy,“ uvedl mluvčí německého ministerstva životního prostředí.

Reportáž Evy Davidové (zdroj: ČT24)

Vyhlášení nízkoemisní zóny v určité oblasti bude v praxi znamenat zákaz vjezdu starších ročníků automobilů, které nesplňují stanovené limity. Novější auta budou moct do center bez potíží, jejich majitelé si ale budou muset dokoupit ještě jednu známku na přední sklo, která dosvědčí, že jejich auto patří do skupiny těch nejekologičtějších.

V rámci dne bez aut uzavřeli policisté pražské Smetanovo nábřeží.
Zdroj: ČT24