Muzeum v Olomouci vystaví unikátní letoun

Olomouc - Olomoucké letecké muzeum se může chlubit novým unikátem. Získalo největší letadlo, které kdy bylo v československé historii vyrobené. Jde o stroj L-610M, kterého dnes existují pouze tři kusy. Převoz letadla do Olomouce nebyl jednoduchý především kvůli jeho desetitunové váze. Letečtí nadšenci ho museli nejdříve rozmontovat, trvalo jim to devět hodin.

„Naplánovat to trvalo tři měsíce. Proměřovali jsme letadlo celé laserem a ta firma měla proměřenou celou cestu,“ vysvětlil tiskový mluvčí Leteckého muzea Olomouc Tomáš Kelner. Trasa k převozu letadla vedla přes Otrokovice, Přerov a Lipník nad Bečvou. Na zádrhel v podobě trolejí narazil náklad jen v Olomouci na křižovatce ulic Pražská a Třída míru. Do akce museli nastoupit přepojovači drátů vysokého napětí.

Nakonec se třiadvacet metrů dlouhý unikát podařilo dopravit na místo - projelo branami leteckého muzea. „Letadlo je unikátní v tom, že je to prototyp a nevyrábělo se sériově,“ podotkl ředitel Leteckého muzea Olomouc Zdeněk Svobodník. Na nový kousek se budou moci lidé poprvé přijít podívat do leteckého muzea už tuto sobotu.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)