Třebíčská radnice otevřela Family Point

Třebíč - Třebíčská radnice dnes otevřela jako první na Vysočině takzvaný Family Point. Bude sloužit rodičům s nejmenšími dětmi. Místnost v budově městského úřadu na Masarykově náměstí je kromě běžného nábytku vybavena dvěma přebalovacími stolky a mikrovlnnou troubou. Radnice počítá s tím, že matky využijí Family Point nejen při vyřizování záležitostí na městském úřadu, ale i při cestách na jiné úřady nebo při nákupech v centru města.

„Je to klidný koutek poblíž hlavního vchodu. Větší děti si tam mohou pohrát, nejmenší děti mohou maminky přebalit, nakojit nebo jim ohřát jídlo,“ uvedla místostarostka Třebíče Marie Černá. K dispozici je i počítač s připojením na internet. „Tohle je na Vysočině skutečně první Family Point, koutek pro děti a jejich rodiče,“ doplnil radní pro sociální politiku kraje Vysočina Petr Krčál.

Podobná zařízení fungují již v Brně

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Třebíč se inspirovala v Brně, kde podobná zařízení fungují na úřadech nebo ve velkých nákupních centrech. Za čtvrt milionu korun přestavěla nevyhovující opuštěný bufet a teď čeká velký zájem především od maminek. „Mně se to osobně také stalo, že jsem neměla možnost nakojit, takže jsem musela jít po různých známých do obchodu, takže toto je pro mě skvělá možnost,“ podotkla jedna z maminek.

Během května bude třebíčský Family Point ve zkušebním provozu každý všední den od 08:00 do 17:00. Stálá služba bude monitorovat provoz a zájem rodičů, poté se provozní doba případně upraví. Na stavební úpravy a vybavení místnosti vynaložila radnice kolem 240 000 korun. Stočtyřicetitisícovou dotací přispělo na otevření centra také ministerstvo práce a sociálních věcí. Větší část nákladů tedy pokryl příspěvek státu, který Třebíč získala za úspěch v soutěži Obec přátelská rodině.