Boj o Národní park v Jeseníkách pokračuje

Jeseníky - Zastánci Národního parku v Jeseníkách vyrazili opět do boje. Prosazovat vyhlášení zvláště chráněné zóny budou přímo u ministra životního prostředí Tomáše Chalupy nebo zástupců Parlamentu České republiky. Patnáct a půl tisíce podpisů pod peticí, téměř sedmdesát procent kladných ohlasů v průzkumu veřejného mínění, tři besedy s veřejností a desítky jednání se starosty – to jsou výsledky jeden a půl roční práce petičního výboru za Národní park. Ten by měl vzniknout na čtvrtině současné chráněné krajinné oblasti. Od rašelinišť na Skřítku po Obří skály u Ramzové.

Na možná rizika vzniku zvláště chráněného území ale upozorňují zejména lesníci a myslivci. Bojí se opakování kůrovcové kalamity na Šumavě nebo hromadného vybíjení nepůvodních kamzíků. „Národní park se rozkládá na území smrčin a kůrovec si nevybírá, jestli jde o nížinu, napadne to kdekoliv, když se les neošetřuje,“ varuje lesní správce Jiří Pňáček. Podle starostů okolních obcí je zase potřeba o výhodách i nevýhodách získat co nejvíce informací. Bojí se, že by projekt mohl zastavit rozvoj. V CHKO už ale teď platí pravidla shodná se zákazy v některých parcích.

Aktivisté teď nasadili jinou taktiku. Než oslovovat veřejnost, půjdou oficiální cestou. Na svou stranu už získali například Klub českých turistů nebo Asociaci cestovních kanceláří a agentur. „Zastáváme názor, že bychom měli být moderní a po vzoru západních států nedělat restrikce, ale kultivovanou formou zpřístupnit přírodu veřejnosti,“ řekl tiskový mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Petiční výbor se chystá oslovit i ministra životního prostředí Tomáše Chalupu a zástupce Parlamentu ČR. „Další veřejné akce se budou odvíjet od výsledků jednání s panem ministrem a poslanci,“ prozradil iniciátor petice za vznik NP Jeseníky Ondřej Bačík. Ministr životního prostředí přijede na Jesenicko příští pondělí, zástupci parlamentu pak o dva týdny později.

Návrh NP Jeseníky
Zdroj: ČT24
Vydáno pod