Pracovníci závodu Hyundai Nošovice si polepší o 5 procent

Nošovice (Frýdecko-Místecko) – Zaměstnanci nošovické automobilky Hyundai dostanou o pět procent vyšší mzdy. K nim jim výrobce automobilů přidá i nový pololetní bonus ve výši 50 procent základní mzdy podle docházky. Loni pobírali zaměstnanci závodu průměrně 23 506 korun. Závod jihokorejské společnosti dosáhl minulý rok téměř dvoumiliardového zisku. Na nové kolektivní smlouvě se dohodlo ve čtvrtek vedení firmy s odbory.

Dohodě předcházelo 16 vyjednávacích kol

Vyjednávání v nošovickém závodu komplikovala existence dvou odborových organizací. Měly totiž různé požadavky a vedení se muselo dohodnout s oběma. Uskutečnilo se celkem 16 kol vyjednávání. Mzdy se zvýší už od 1. dubna. Zaměstnanci, kteří v automobilce pracují déle než tři roky, se také dočkají navýšení příspěvku na penzijní a životní pojištění o 200 korun za měsíc. Pokud si pracovník platí 300 korun, tak příspěvek zaměstnavatele činí 600 korun za měsíc. Příplatek za mimořádnou směnu bude zvýšen ze 400 na 500 korun.

Mluvčí automobilky Petr Vaněk:

„Nová kolektivní smlouva je velkým kompromisem tří zúčastněných stran.“

Loni vzrostla průměrná dělnická mzda v automobilce Hyundai o téměř 3 000 na 21 325 korun. Průměrný plat v závodě se za stejné období zvedl o takřka 2 300 korun na 23 506 korun. Odboráři Hyundai se chtějí platově přiblížit jiným tuzemským automobilkám.

Automobilka zaměstná dalších 1 000 lidí

V současné době automobilka zaměstnává zhruba 2 600 lidí, jejich počet chce po rozjetí třetí směny zvýšit na 3 600. Loni podle finančních výsledků mateřské společnosti vytvořila zisk 110 milionů dolarů, tedy zhruba 1,8 miliardy korun. Je to první rok, kdy český závod jihokorejské společnosti po rozjezdu výroby v roce 2008 skončil v kladných číslech.

Škoda Auto
Zdroj: ČTK