Olomoučtí celníci rozbili gang obchodníků se steroidy

Olomouc - Olomoučtí celníci odhalili mezinárodní organizovanou skupinu obchodníků se zakázanými anabolickými steroidy. Ty pomáhají při růstu svalové hmoty. V Česku se na hormonální preparáty pohlíží podobně jako na drogy, muži si tak jejich nelegálním prodejem vydělali miliony korun. Trojici mužů hrozí trest odnětí svobody na pět až dvanáct let.

„K zadržení všech tří pachatelů došlo prakticky ve stejný okamžik,“ uvedl vedoucí Celní protidrogové jednotky Pavel Hoffmann. Celníci gang sledovali téměř rok. Tři Češi si na Slovensku zřídili v pronajaté kanceláři něco jako anabolickou lékárnu. Prostřednictvím P.O. boxu pak zásobovali desítky českých i zahraničních klientů. Usvědčily je zásilky označené na břeclavské poště. „Většina pachatelů se pohybovala na území střední Moravy,“ řekl mluvčí Celní správy Jiří Barták. Anabolika pocházející z Číny, Pákistánu nebo Turecka muži prodávali po celé Evropské unii, a dokonce i v zámoří.

Státní zástupce navrhl uvalení vazby na dva ze tří pachatelů zatčených v Brně. „V jednom případě jsem návrh státního zástupce akceptoval a soudní vazbu jsem na hlavního pachatele uvalil. Druhého z pachatelů jsem propustil,“ prozradil předseda Okresního soudu Olomouc Michal Jelínek. Trojici pachatelů hrozí pobyt za mřížemi v délce pěti až dvanácti let.

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)