Javoříčko si připomnělo svou tragickou historii

Javoříčko (Olomoucko) – Obec Javoříčko na Olomoucku uspořádala dnes tryznu u příležitosti 66 let, které uplynuly od vypálení tehdejší osady nacisty. Pietní vzpomínka, které se účastnily desítky lidí, včetně posledních pamětníků, byla spojena se slavnostním odhalením kříže nad masovým hrobem obětí tragédie z května 1945. Na sklonku druhé světové války zde SS komando zastřelilo 38 mužů jako pomstu za podporu partyzánům.

Javoříčská tragédie přesto upadla na dlouhá léta do zapomnění. Komunistický režim ji navíc spojoval s jinou událostí, která vypálení obce předcházela a kterou spáchal komisař partyzánského oddílu. „Z Bouzova a okolí sem napochodovaly jednotky nacistických vojáků,“ popisuje tragédii předseda Iniciativy pro podporu vypálených obcí Filip Žáček. „Vyhnali místní obyvatele, zapálili obec a bohužel osmatřicet místních mužů zavraždili. Nejmladšímu bylo patnáct let a nejstaršímu sedmdesát šest.“

Jednou z pamětnic tragické události je Marie Čechová, která nechyběla na dnešní tryzně. Na konci války ji bylo osmnáct let, v den tragédie se vracela do rodné vsi z nedalekého Bouzova. „Viděla jsem část Němců, kteří házeli do domků bomby,“ vypráví. Na hrůznou událost, která před šestašedesáti lety malou moravskou vesničku zasáhla, vzpomínaly u památníku desítky lidí. Dominantou pietního areálu je nově kříž, který upozorňuje na hrob obětí. „Ten kříž sem i historicky patří. Krátce po konci druhé světové války tu byl – dřevěný s textem, který se nachází i na tom kamenném,“ upřesnil Filip Žáček.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)

Okolí Javoříčského památníku má za sebou rozsáhlou rekonstrukci. Přibyl mobiliář i zeleň a změny doznaly také původně asfaltové chodníky. Součástí pietního areálu by se v budoucnu měly stát i základy hotelu, který nacisté na samém sklonku války vypálili.

Javoříčko (německy Jaworitsch) je část obce Luká na Litovelsku, poblíž Bouzova. Současné malé osídlení je pozůstatkem velké osady, kterou 5. května 1945 srovnalo se zemí přepadové komando SS jako pomstu za podporu partyzánům. Byly vypáleny všechny budovy kromě kapličky a školy. Přitom byli také popraveni všichni muži starší 15 let, které nacisté dopadli. O život jich přišlo celkem 38.

Vydáno pod