Karviná se kvůli uzavřenému mostu ucpává

Karviná - V Karviné začaly dopravní komplikace. Na silnici vedoucí do Ostravy totiž stavbaři uzavřeli most přes Olši. Ten původní bourají a zahajují stavbu nového. Pět měsíců proto budou muset řidiči jezdit objížďkami. Kvůli nim  jezdí oklikou i karvinská městská hromadná doprava.

Až o 14 kilometrů více ujedou řidiči cestou z Ostravy do Karviné kvůli objížďkám. Na silnicích se tvoří kolony. Jezdí teď po nich o zhruba 17 tisíc aut více než dosud. Zástupci města chtěli zachovat alespoň částečný průjezd po mostě. Z technických důvodů to ale nešlo. Dopravní kolaps, kterého se obávali, zatím ale nenastal. „Je připraven i policejní vrtulník, který nám pomůže monitorovat průjezd městem,“ uvedla mluvčí Policie ČR Karviná Zlatuše Viačková.

Objížďky postihly i městskou hromadnou dopravu. Trasy autobusů jsou proto teď delší. Jízdné pro cestující se ale nezvýšilo. Vyšší náklady uhradí dopravci, město a kraj. Most přes řeku Olši poškodila loni na jaře povodeň. Ten nový by už měl velké vodě odolávat lépe. Původně měl stát 120 milionů korun. Stojí ale na poddolovaném území a tak muselo Ředitelství silnic a dálnic ČR zvolit o 25 milionů dražší variantu. Nový most má být zcela hotový koncem letošního roku. Stavbaři jej ale pro auta otevřou už dříve a to od 1. října.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)
Stavba nového mostu
Zdroj: ČT24