Deváťáci na Ostravsku chtějí na gymnázia

Ostrava - Žáci devátých tříd mají za sebou přijímací zkoušky na střední školy. Gymnázia hlásí přetlak, technické a umělecké školy plánují další kola, protože se jim třídy zatím nepodařilo naplnit. Některé dokonce přijímají bez zkoušek. Žáci v Moravskoslezském kraji mohou vybírat ze sto padesáti středních škol a učilišť.

V Moravskoslezském kraji začal boj o žáky. Gymnázia si stěžovat nemohou. Zájem o ně výrazně převyšuje jejich možnosti. Rozhodují přijímací zkoušky. Matematika - u té se žáci zapotili nejvíce. Úlohy v matematice byly jak vědomostní, tak logické. „Bohužel deváťáci dopadli velice špatně u přijímacích zkoušek, protože kritéria pro úspěšné vykonání přijímacích zkoušek nesplnilo 60 procent. Pouze 39 uchazečů bylo úspěšných,“ uvedla ředitelka Matičního gymnázia Alena Bačová.

Také letos se mohli deváťáci hlásit na tři střední školy. Takže jejich šance dostat se na vysněný obor je trojnásobná. „Je velké procento těch, kteří jsou přijati na dvě, respektive tři školy, takže teď si oni musí zvolit, kterou školu si vyberou a na kterou dají zápisný lístek,“ říká ředitel Wichterlova gymnázia v Ostravě Antonín Balcar. Sto deset krajských středních škol mělo letos na výběr, jak nabírat nové studenty. Šedesát z nich zvolilo jednotné přijímací testy.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

Některé školy ale přijímačky nepořádaly vůbec. „Je vidět ten úbytek populace, protože třeba loni jsme měli na 550 přihlášek a letos již jen 330, ale předpokládáme, že si k nám podají přihlášky žáci, kteří byli teď odmítnuti právě na gymnáziích,“ myslí si ředitel Střední průmyslové školy Kratochvílova v Ostravě Jaroslav Král. Kvůli zavedení tří přihlášek a zápisového lístku mnohé školy ještě na konci letních prázdnin netuší, kolik nových žáků budou opravdu mít.