Dva stupně obtížnosti maturity se nelíbí studentům ani učitelům

Ostrava - Státní částí začaly maturity také na sedmi středních školách v Moravskoslezském kraji. V Ostravě první termín, který ministerstvo školství vypsalo, využily jen dvě. Střední škola informatiky a Gymnázium Matiční. Jestli maturanti ve zkoušce dospělosti uspěli, budou vědět až 20. června.

Napětí by se dalo krájet, nervózní ale nejsou zdaleka jen studenti. Letos je totiž všechno jinak, a tak si svou dávku nervozity vybírají i členové zkušební komise. „Až neúnosně přibylo administrativy, zkoušející museli absolvovat opakovaná školení, která nakonec obsahově nebyla příliš odlišná od těch, která absolvovali už před třemi lety,“ říká nespokojeně ředitelka gymnázia Matiční Alena Bačová. Ve státní části si maturanti mohou zvolit dva stupně obtížnosti. To se nelíbí jak učitelům, tak některým studentům. „Na gymnáziu by měl být povinný ten vyšší stupeň, aby to mělo hodnotu pro přijímací zkoušky na vysoké školy a pro studenty samotné, protože ti dobří ztrácejí motivaci,“ myslí si učitelka angličtiny Irena Klečková. „Tak, jak to vytvořili, to mně osobně připadá docela jednoduché,“ souhlasí maturant Vojtěch Krčmářský.

Po stáních maturitách přijdou od středy na řadu zkoušky profilové - tedy ty, které si připravuje každá škola individuálně. Písemné maturity začnou pak 30. května. „Je tam jeden velký rozdíl, a sice že písemné zkoušky jsou až po ústních, většinou to funguje tak, že máte nejprve písemnou a pak ústní,“ řekla učitelka angličtiny Michaela Trnová. Jestli studenti uspěli, nebo ne, budou vědět až 20.června, kdy by měli dostat maturitní vysvědčení.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)