Olomouc bojuje s potkany

Olomouc - V Olomouci začala deratizace. Pracovníci specializované firmy položí do kanálů až jednu a půl tuny jedovatých nástrah, které vyhubí potkany. Místa označují cedulkou, aby lidé byli obezřetní při venčení psů. Nejvíce potkanů bývá na sídlištích, kde se živí zbytky jídel u popelnic, ale i zbytky spláchnutými do kanalizace. Občas lidé nechávají jídlo bokem pro kočky, tím ale nejčastěji živí právě potkany.

Zahlédnout potkana se ale ani deratizérům jen tak nepodaří. Jsou plaší a nedůvěřiví a vyruší je každý zvuk, hlavně při zvedání víka kanálu. Jed proto působí záměrně se zpožděním. „Nejdříve vyšlou nějaké starší nebo slabší jedince. Ti to ochutnají, a až když se jim nic nestane, tak potom to sežerou i ostatní a nastává úhyn celé kolonie,“ popisuje deratizér Petr Bubrinka.

Jeden pár potkanů může mít až 800 potomků za rok

Reportáž Pavla Konečného (zdroj: ČT24)

Potkani jsou nebezpeční hlavně kvůli přenosu nemocí. Nejzávažnější je leptospiróza. „To je bakterie, která se dostane přes sliznici nebo drobnou rankou do těla. Zastaví se funkce jater, ledvin, dojde ke žloutence, močí se červená moč,“ upozorňuje pracovník Krajské hygienické stanice Olomouc Libor Mazánek.

Hlavně ve velkých městech není radno deratizaci podceňovat. Jeden pár potkanů může totiž teoreticky mít až 800 potomků za rok. Potkani se rozmnožují každé tři měsíce. Deratizace v Olomouci probíhá jednou za půl roku. „Ta populace už tady není tak strašná, jako když jsme začínali,“ tvrdí deratizér Adam Skřivánek.

„Plošná deratizace stokové sítě zahrnuje v Olomouci asi 300 kilometrů sítí a spotřebuje se na ni více než jedna tuna nástrah,“ prozradila tisková mluvčí Moravské vodárenské Helena Koutná.

Vydáno pod