Lidé v Rovensku jsou proti bioplynové stanici

Olomouc - Spor o bioplynovou stanici v Rovensku u Zábřehu pokračuje. Někteří obyvatelé se bojí zápachu a hluku. Na svém pozemku ji chce postavit společnost, která již v Rovensku provozuje zemědělské družstvo. Včera měli obyvatelé poslední možnost vyslovit své obavy a dotazy na veřejném projednání. A jednání to bylo skutečně bouřlivé.

Dvě desítky obyvatel Rovenska  se chtěly dozvědět, zda bude v obci postavena bioplynová stanice. Stanoviska lidí byla mnohdy protikladná. „Já se svým manželem bydlíme v ochranné pásmu, ale bioplynovou stanicí se ohroženi necítíme. Myslím si, že to patří k běžné zemědělské činnosti,“ říká obyvatelka Rovenska Stanislava Ginterová. „My bydlíme jen asi sto metrů od budoucí stanice. Oni v návrhu hovoří o hlučnosti padesát decibelů, ale to bude slyšet,“ argumentují odpůrci stavby manželé Kašparovi. 

Dvacítku nespokojenců zastupuje i občanské sdružení Rovensko. Podle jeho členů zastupitelstvo obce nedalo občanům šanci, aby vyslovili včas nesouhlas. „Vůbec to s námi neprojednali předem, vše tajili,“ zlobí se člen občanského sdružení Rovensko Radek Heger. „Odmítám tvrzení, že jsme něco před lidmi chtěli utajit,“ hájí se starosta Rovenska Josef Šincl. 

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Lidé nejčastěji projevovali obavy o znečistění podzemních vod, dodržení ochranných pásem, hlukových limitů nebo zvýšení dopravního zatížení. „Ten zápach je výrazně menší. Bioplynová stanice snižuje produkci amoniaku o 85 %,“ vysvětluje projektant bioplynových stanic Martin Mrůzek. „K celkovému navýšení objemu dopravy v Rovensku kvůli biostanici nedojde,“ dodává předseda představenstva Agrodružstva Zábřeh Bohuslav Seidl. „My ty námitky shromáždíme, vyhodnotíme a vydáme rozhodnutí,“ uzavírá vedoucí stavebního úřadu v Zábřehu Vlastimil Hloch. 

Rozhodnutí by měl stavební úřad vydat do několika dnů. Pokud bude kladné, hodlají zástupci občanského sdružení Rovensko podat odvolání a žaloby například kvůli rozporům v územním plánu i schvalovacím řízení.