Většinu infekcí v nemocnicích šíří podle hygieniků sami zdravotníci

Ostrava - Až 60 procent infekcí šíří v nemocnicích ruce zdravotníků. Taková jsou zjištění hygieniků. Jak se chybám při mytí rukou vyvarovat, se ve Vítkovické nemocnici učili studenti střední zdravotnické školy. Připojili se tak ke Světovému dni hygieny rukou. Ten má poměrně krátkou historii. Poprvé se konal v roce 2005. Přihlásilo se k němu zatím 138 zemí. „Přestože si zdravotníci myslí, že si ruce umývají řádně, i dnes nacházíme chyby, a proto je nutné tento aspekt stále sledovat, kontrolovat a chyby co nejvíce odstraňovat,“ říká manažerka kvality Vítkovické nemocnice Jana Flégrová.

O tom, že správně si umýt ruce není nic jednoduchého, se přesvědčily i studentky střední zdravotnické školy. „Netušila jsem, jaká je to věda, mít čisté ruce. Překvapilo mě to,“ svěřila se po malém testu čistoty rukou jedna ze studentek. Infekce nejvíce ohrožují pacienty, kteří podstupují operaci, vyšetření tepen a žil a také všechny úkony, které porušují celistvost kůže.

„Hygiena v tomhle případě opravdu je to nejlevnější, nejúčinnější, nejjednodušší, ale bohužel taky nejpodceňovanější, co lze v prevenci nákaz udělat,“ apeluje na dodržování zásad čistoty ústavní hygienik Vítkovické nemocnice Radek Mikšík.

Reportáž Drahomíry Račákové (zdroj: ČT24)

V zemích Evropské unie, Českou republiku nevyjímaje, se podle Světové zdravotnické organizace nakazí infekcí každý dvacátý pacient. Jednou z příčin jsou právě ruce. Správný postup úklidových prací, manipulace s prádlem a stravou nebo právě čisté ruce můžou možnost nákazy snížit až o 30 procent.