Slůně z ostravské zoo v noci uhynulo

Ostrava - V ostravské zoologické zahradě uhynulo jedno ze dvou nedávno narozených slůňat. Sameček byl prvním živě narozeným mládětem slona v Česku. Od narození měl ale problémy s příjmem potravy a v posledních dnech se jeho stav zhoršoval. Dnes v noci pak i přes zásah veterináře zemřel. Druhé slůně je zdravé a vyvíjí se bez problémů.

Ředitel zahrady Petr Čolas v tiskové zprávě informoval, že stav sloního samečka se prudce zhoršil v 01:30. „Pohyboval se jen velmi málo a byl apatický. Přes operativní zásah přivolaného veterinárního lékaře se jeho stav nadále zhoršoval, mládě ztrácelo rovnováhu, těžce dýchalo. Přibližně v 04:30 mladě ulehlo a krátce po 05:30 uhynulo,“ uvedl ředitel Čolas.

Je to podle něj nenahraditelná zkušenost pro pracovníky zahrady a hlavně pro slonici Vishesh, která vzhledem ke svému věku může odchovat třeba ještě deset mláďat slona indického. Tato slonice se dosud neměla kde a jak naučit být dobrou sloní mámou, což se projevilo zejména v prvních dnech po porodu. „Za těch několik týdnů života mláděte se však její chování zcela zásadně změnilo - z chvílemi agresivní, zmatené, vylekané a úplně nezkušené samice se postupně stávala pečlivá a starostlivá máma,“ uvedl ředitel ostravské zoo.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

Odchov mláděte provázely od počátku komplikace

Když se sloní sameček 11. března narodil, jeho první dny života nebyly vůbec jednoduché. Pro čtrnáctiletou slonici Vishesh se jednalo o první mládě, které kdy v životě měla možnost spatřit. Sama dosud nikdy nezažila porod ani následnou péči o slůně. Její nezkušenost tedy předznamenala i osud malého slůněte. V prvních dnech k němu matka byla agresivní a nepřijímala ho. „V podstatě nevěděla, co má dělat, když se jí kolem nohou motá malý sameček,“ podotkla mluvčí Zoo Ostrava Šárka Kalousková.

Sameček se zároveň narodil o několik týdnů dříve, což samo o sobě způsobilo vážné problémy. „Měl poměrně nízkou porodní váhu, tedy 78 kilogramů, což může mít za následek, že potíže nadále přetrvávaly,“ domnívá se Kalousková. V prvních dnech svého života se od matky nenapil ani nepřijímal potravu v podobě sloní náhražky, kterou mu dávali ošetřovatelé. Ani později se situace nelezpšila a sameček byl stále odkázán převážně na umělou stravu. „S takovýmto případem, že by mládě špatně přijímalo potravu, a přitom dále existovalo, se ještě nikdo nesetkal,“ řekl ČT ošetřovatel Pavel Zvolánek.

Slůňata
Zdroj: ČT24/www.zoo-ostrava.cz