Hasiči, policisté a vojáci soutěžili v první pomoci

Ostrava – Na slezskoostravském hradě dnes soutěžili hasiči, policisté a vojáci v poskytování první pomoci. I když mohou být tito pracovníci oproti zdravotníkům podceňováni, dokážou si v kritické situaci poradit. V Ostravě to dokázaly tříčlenné týmy, které se praly s nejrůznějšími simulovanými zraněními z reálného života. Soutěž přitom ukázala, že přeborníky v první pomoci jsou policisté.

Soutěž nezdravotnických složek Integrovaného záchranného systému je v České republice ojedinělá. Letos na ni přijelo 16 týmů nejen hasičů, ale i policistů a vojáků. Hasiči, vojáci i policisté si v ostravské soutěži vyzkoušeli nejrůznější situace, na jednom ze stanovišť je například čekaly dvě bezdomovkyně. Jedna s pořezanou rukou, druhá s červivou ránou na noze. Tady museli členové tříčlenných týmů zapojit nejen znalosti první pomoci, ale i přesvědčování a trpělivost.

Každý tým měl na zvládnutí situace 10 minut. Rozhodčí hodnotili nejen způsob ošetření zraněných, ale také simulovanou komunikaci se zdravotníkem na tísňové lince. „Všude je důležitá komunikace, jak se chovají k tomu pacientovi, jestli zajistíte tepelný komfort a takové věci,“ poznamenává rozhodčí Ivo Vorek.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Snažíme se o to, abychom opravdu modelovali situace, které se můžou stát každému z nás, nejenom v pracovním, ale i civilním životě. Jsou to autonehody, jsou to různé pády a další,“ říká hlavní organizátor soutěže Miroslav Osmančík z Českého červeného kříže.

Prezident Českého červeného kříže Marek Jukl dodává: „Nezdravotnické složky bývají v oblasti první pomoci často podceňovány. Tahle soutěž ukazuje na význam, které nezdravotnické složky v IZS mají pro poskytování první pomoci.“

Soutěž Hrad žije první pomocí letos proběhla už počtvrté. V historii zatím vedou státní policisté, zvítězili ve všech předchozích ročnících.

Zranění
Zdroj: ČT24