New York bude PAF

New York  - Přehlídka animovaného filmu, která se každoročně koná v Olomouci, se letos představí v New Yorku. Od neděle se v americké metropoli bude v sedmi dnech v devíti programových blocích promítat na 50 českých audiovizuálních děl na pomezí výtvarného umění, experimentálního filmu, videoartu a animace.

"Jsme velmi rádi, že se podařilo navázat kontakt s místními umělci, galeriemi a kiny na Manhattanu a v Brooklynu, kde budeme prezentovat několik tematických programových bloků složených ze současné české audiovizuální tvorby. Součástí programu budou vedle projekcí v kinech i koncerty, audiovizuální performance a instalace," uvedl hlavní dramaturg festivalu Martin Mazanec.

Na programu se podílí jak oficiální instituce, jako je České centrum, tak série nezávislých newyorských galerií, kin a klubů se zastoupením místních umělců. Z českých zástupců se do New Yorku vypravili Filip Cenek, Dominik Gajarský a Roman Štětina a Jiří Thýn.

Přehlídka animovaného filmu - PAF - se věnuje letos již desátým rokem soudobému pojetí fenoménu animace v kontextu kinematografie, mediálních studií a vizuálního umění. Přehlídky v Olomouci se v minulosti zaměřily například na vztah reality a animace či propagandu v animovaném filmu. Letošní ročník se v Olomouci bude konat od 8. do 11. prosince.