Vražedkyně ze Zábřehu dostala deset let vězení

Olomouc - Za vraždu svého přítele v Zábřehu na Šumpersku stráví dvaatřicetiletá Miroslava Sroková deset let ve vězení. Rozsudek krajského soudu dnes potvrdil Vrchní soud v Olomouci. Žena se proti původnímu rozsudku odvolala a žádala, aby byla potrestána místo za vraždu za zabití. Hrozil by jí menší trest. Soud však její odvolání zamítl.

„Krajský soud správně dovodil otázku její viny a správně kvalifikoval, že se jedná o zločin vraždy, nikoliv o zabití, jak se domáhala obžalovaná. Desetiletý trest ve věznici s ostrahou lze označit za přiměřený a zákonný,“ uvedl soudce Petr Angyalossy.

Sroková žádala mírnější trest, v rozmezí od tří do deseti let, neboť ji během hádky její přítel opakovaně fyzicky a psychicky napadal. Tvrdila, že jeho agresivita se vůči ní zvyšovala, několik týdnů před skutkem ji údajně bodnul nožem do zad, což se obešlo bez vážnějšího poranění. Hájila se před soudem i tím, že ji v minulosti často bil a poléval kyselinou. Zaútočila na něj proto v obavách z napadení.

Vražda je nepřiměřená i v „italské“ domácnosti

Verdikt soudu:

„Poškozený opakovaně, byť i brutálnějším způsobem, napadal obžalovanou, ale i ona fyzicky napadala jeho. Tím, jak reagovala v posledním případě, jednoznačně reagovala nepřiměřeně a neadekvátně…“

Podle rozsudku Sroková svého přítele zabila v květnu loňského roku. Oba byli v době incidentu pod vlivem alkoholu a kuchyňský nůž vzala žena do ruky během hádky. Útok proti příteli byl tak razantní, že mu nůž zabodla do hrudníku do hloubky 16 centimetrů, celá čepel byla přitom v těle oběti. Nůž pronikl srdcem a muž krátce nato zemřel.

Vydáno pod