Ostravští policisté řeší mnoho pokusů o sebevraždu

Ostrava - Značně nadprůměrný počet pokusů o sebevraždu řeší v posledních dnech policisté v Ostravě. Jen v pondělí se na území krajského města rozhodlo skoncovat se svým životem pět lidí. Podle dlouhodobých statistik přitom tento počet odpovídá případům zhruba za polovinu měsíce. Odborníky to nepřekvapuje, právě na jaře je sebevražd nejvíce.

Od počátku roku do konce dubna už zemřelo 22 lidí

Tak velký počet pokusů o dobrovolný odchod ze světa policisté dlouho nešetřili. O sebevraždu se v pondělí neúspěšně pokusili tři lidé. Další dva svůj úmysl dokončili. Od počátku roku do konce dubna už při sebevraždách zemřelo 22 lidí. Vloni jich přitom bylo o více než třetinu méně. Pět případů v jediném dni však psychologové spíše přisuzují náhodě. „Statistiky naznačují, že nejvíce je jich na jaře tak zhruba od března do června. Takže tady ta situace vlastně ničím statisticky výjimečná není,“ myslí si Karel Paulík z katedry psychologie a aplikovaných sociálních věd OU.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Podle odborníků může mít na zvýšený počet sebevražd vliv i slunečné počasí nastupujícího léta. „Potkáváme spokojené a usměvavé lidi, venku je nádherně, ale vnitřně se můžeme cítit jinak. Někdo přibere nějaké to kilo, někdo momentálně třeba není v nějakém vztahu a potkává ostatní páry,“ uvádí možné příčiny pokusu o sebevraždu klinický psycholog ostravské linky důvěry Svatopluk Antoš.

Motivy jsou nečastěji peníze a vztahy

U dvou pondělních pokusů o sebevraždu policisté důvody zatím neznají. Ve třetím případě se propojily dva nejčastější motivy - peníze a mezilidské vztahy. „Policisté již vyslechli 22letého muže, který sdělil, že spáchat sebevraždu chtěl, a to skokem z mostu. Motivem měly být nejen dluhy, ale také fakt, že se nemůže stýkat s dcerkou,“ potvrdila tisková mluvčí PČR Ostrava Gabriela Holčáková. Podle psychiatrů by měli lidé v případě depresí nejdříve zkusit obrátit se na někoho blízkého. Pokud to nepomůže, nabízí se pomoc anonymních linek důvěry.

  • Statistiky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253661.jpg
  • Linky bezpečí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2537/253662.jpg