Biocel Paskov je trnem v oku lidem z okolí

Frýdecko-Místecko - Starostové Paskova a Žabně na Frýdecko-Místecku poukazují na to, že ministerstvo životního prostředí schválilo v rámci posuzování vlivů na životní prostředí přestavbu Biocelu Paskov, aniž uspořádalo veřejné projednání. Podle mluvčí resortu Jarmily Krebsové to ale zákon umožňuje, vše je tedy v pořádku. Výrobce buničiny se chystá do rozšíření závodu investovat přes dvě miliardy korun, nová pracovní místa ale nevzniknou.

Ministerstvo životního prostředí sklidilo kritiku. Při posuzování vlivu na životní prostředí kvůli chystanému rozšíření výroby v Biocelu mělo podle oponentů uspořádat veřejné slyšení. „Je škoda, že nebylo využito i této možnosti. Tím by se předešlo mnohým nejasnostem. Lidé si teď myslí, že asi bylo něco špatně, a tak se to zastřelo,“ říká starosta Paskova Petr Baďura. Ministerstvo životního prostředí vysvětluje, že veřejné projednání bylo z jeho pohledu zbytečné z více důvodů. „Zákon to připouští a bylo to vzhledem k rychlosti a hospodárnosti řízení a vzhledem k absenci odůvodněného nesouhlasu k té dokumentaci,“ uvedla mluvčí ministerstva Jarmila Krebsová.

Biocel vyrábí buničinu pro papírenský průmysl už 30 let

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Je to sice krok legální, ale nestandardní. Uvažujeme s právníky, jak lze ještě do toho vstoupit,“ vyjadřuje svou nespokojenost starosta Žabně David Hejneš. Biocel už téměř 30 let vyrábí buničinu pro papírenský průmysl. Tam ale má údajně velkou konkurenci. Chce proto začít s výrobou polotovaru pro textilní viskózová vlákna. Firma slibuje, že použitá zařízení budou velmi moderní. „My budeme používat chemikálie stejné jako dosud, přibude kapalné SO2 a o to bude postaráno v souladu se všemi předpisy - velmi přísnými. Jsem přesvědčen, že není třeba mít obavy,“ uklidňuje předseda představenstva Biocelu Paskov Ivo Klimša. Biocel počítá s tím, že novou výrobu spustí za dva roky.

Biocel Paskov
Zdroj: ČT24
Vydáno pod