Bohumín slaví v boji s hazardem úspěch

Bohumín - Bohumín slaví první úspěch v boji s výherními videoterminály. Město u pražského městského soudu vyhrálo první z dvaačtyřiceti žalob, které kvůli videoterminálům podalo na ministerstvo financí. Podle soudu postupovalo ministerstvo nezákonně, když nebralo ohled na stanovisko města, které videoterminály nechtělo. Bohumín ale ještě definitivně vyhráno nemá, ministerstvo totiž plánuje odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu. Herny tak i nadále zůstávají v provozu.

Osm výherních videoterminálů společnosti Tip games umístěných ve dvou budovách leží nedaleko domovů s pečovatelskou službou a v jednom případě současně i blízko mateřské školky. Povolilo to ministerstvo financí, Bohumín s tím ale zásadně nesouhlasí. Soud mu tento týden dal za pravdu. „Jsem velmi potěšen, že soudy jsou instituce, na které se dá obrátit,“ říká starosta Bohumína Petr Vícha.

Bohumín se pustil do boje s hazardem před dvěma lety. Tehdy se město rozhodlo snížit počet hracích automatů ze 140 na pouhých 30, čímž přišlo zhruba o pět milionů korun ročně. Ministerstvo financí ale na uvolněná místa začalo povolovat výherní videoterminály. Ty Bohumínu téměř žádný výnos nepřinášejí a hazardu se přitom nezbavil. Podle ministerstva financí jsou totiž tradiční výherní automaty jiný typ zařízení než výherní videoterminály. O prvním z nich rozhodují obce a o tom druhém ministerstvo financí. 

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)

„Terminály jsou propojeny online a je to jiný typ zařízení, i když to na první pohled vypadá stejně. My je povolujeme navzdory obcím,“ potvrdil ředitel odboru Státní dozor nad sázkovými hrami a loteriemi ministerstva financí Karel Korynta. Jen v Bohumíně přitom ministerští úředníci povolili 250 videoterminálů na deset let dopředu. Teď se ale může stát, že je soud nařídí zrušit. Proti zatím prvnímu rozsudku se ministerstvo zřejmě odvolá. „Mám obavy, co bude znamenat pro Českou republiku, když se ukáže, že ministerstvo financí desetitisíce loterijních terminálů po celé republice povolovalo v rozporu se zákonem,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha. V souvislosti s necitlivým rozhodováním ministerstva financí o videoterminálech zahájil šetření také ombudsman. Požádalo ho o to sdružení Občané proti závislostem. K němu se pak přidala čtyři města – mezi nimi i Bohumín.