Obvod Ostrava-Jih čelí podezření ze zmanipulování veřejné zakázky

Ostrava - Podezření ze zmanipulování veřejné zakázky za třináct a půl milionu korun čelí městský obvod Ostrava-Jih. Hrozí mu za to vysoká pokuta. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže obvod porušil zákon v tendru na zimní údržbu komunikací. Vedení radnice s tím nesouhlasí a proti rozhodnutí úřadu podalo rozklad. Jeho výsledek bude znám za dva až tři měsíce. Městský obvod Ostrava-Jih zaplatí za zimní údržbu ročně 23 milionů korun, další tendr na realizaci této zakázky bude vypisovat za tři roky.

Městský obvod Ostrava-Jih zřejmě diskriminoval účastníka výběrového řízení. Za porušení zákona o veřejných zakázkách mu Úřad pro ochranu hospodářské soutěže uložil pokutu 300 tisíc korun. „Já si myslím, že to pochybení z naší strany nebylo, a uvidíme, jak se k tomu postaví odpovědní úředníci,“ říká místostarosta městského obvodu Ostrava-Jih Radim Miklas. „Rozhodnutí o výběru firmy, kvůli které jsme v této chvíli dostali pokutu, bylo názorem asi osmnácti lidí, v této chvíli stojí názor osmnácti lidí proti názoru jednoho úředníka v Brně,“ rozčiluje se i starosta obvodu Karel Sibinský.

Firma Arbor Moravia se přihlásila do výběrového řízení na zimní údržbu komunikací pro městský obvod Ostrava-Jih. Z tendru byla ale vyloučena. „Došlo k tomu, že dvě firmy neměly plně prokázány kvalifikační předpoklady a byl jim poslán dotaz. Arbor nebyl dotazován a za nesplnění kvalifikace byl vyloučen,“ uvedl předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petr Rafaj. „Město nás nevyzvalo k žádnému doplnění informací, a tudíž jsme nemohli dodat informace, které město potřebovalo ke správnému hodnocení výběrového řízení,“ potvrdil jednatel Arbor Moravia Ján Marko. Vyřazená firma podle svých slov nabízela obvodu za zimní úklid nejnižší cenu. Město by prý ušetřilo statisíce. „To v tuto chvíli nejde říct a ani to nejde posoudit, protože ta cena je skládána z několika různých položek,“ oponuje místostarosta Radim Miklas. Vedení obvodu s pokutou nesouhlasí, proti rozhodnutí úřadu podalo takzvaný rozklad. Konečné rozhodnutí tak padne za dva až tři měsíce.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod