Bývalí zaměstnanci Skla Bohemia stále čekají na doplatek mezd

Havlíčkův Brod - Bývalí zaměstnanci zkrachovalých světelských skláren Sklo Bohemia stále čekají na doplatek dlužných mezd. Podnik, ve kterém pracovalo na 1 200 lidí, ukončil výrobu koncem září 2008. Část mezd uhradil za firmu přibližně po roce úřad práce. Výplaty z peněz získaných prodejem majetku skláren se však zatím nekonaly. Na dnešním setkání s ministrem práce Jaromírem Drábkem (TOP 09) v Havlíčkově Brodě to řekla bývalá pracovnice skláren Renata Türková.

„My chceme jen svoje peníze, protože jsme chodili do práce,“ zdůraznila Türková, která ve sklárnách pracovala 13 let. Doplnila, že skupina bývalých zaměstnanců už dříve v tomto případě podala i trestní oznámení na neznámého pachatele a žalobu na insolvenční správkyni. Správkyně zkrachovalé firmy Helena Horová prý lidem slíbila mezi 40 až 50 procenty dlužné částky. Odkládání plateb podle Türkové zdůvodnila spory o vlastnictví skláren. Zajištěného věřitele ale podle Türkové vyplácela.

To, že Horová zatím nedala žádné peníze bývalým zaměstnancům, potvrdil i Stanislav Vaněk z podnikových odborů Skla Bohemia. Připomněl, že úřad práce bývalým sklářům nahradil tři platy. Některým však podnik včetně odstupného dlužil i 11 měsíčních mezd. „Lidé mě různě oslovují, když mě potkají a volají. Jsou z toho zklamaní, že to trvá tak dlouho,“ podotkl Vaněk. Odboráři jsou podle něj toho názoru, že insolvenční správkyni nic nebrání v tom, aby peníze lidem vyplatila.

Ministr Drábek dnes uvedl, že případ sleduje, a to i kvůli pohledávce, kterou má vůči zkrachovalým sklárnám Česká správa sociálního zabezpečení. „Je i v našem zájmu, aby ta kauza byla co nejdřív dovedena do konce,“ uvedl ministr. Dodal ale, že nemůže vstupovat do trestního řízení.

Areál skláren koupil v červnu 2009 podnikatel Lubor Červa za 160 milionů korun. Za několik měsíců obnovil ve Světlé výrobu skla. Firma, která funguje pod názvem Crystalite Bohemia, už zprovoznila čtyři sklářské pece a zaměstnává kolem 500 lidí. Platnost kupní smlouvy však loni podruhé napadl neúspěšný uchazeč - společnost Crystal Bohemian Company. První žalobu společnost stáhla.

Podle informací, které na svých internetových stránkách zveřejnila Horová, byla žaloba o neplatnost kupní smlouvy u soudu zamítnuta letos 26. dubna. Zástupci Crystal Bohemian Company ale prý avizovali odvolání. Rozhodnutí vrchního soudu, které je v této věci pro výplaty konečné, lze tedy očekávat přibližně v říjnu tohoto roku, uvádí správkyně. Na internetu také píše, že jí pro výplaty stále chybí asi 150 čísel účtů bývalých zaměstnanců. Další komentář k průběhu řízení dnes Horová poskytnout nechtěla.

Sklárny Sklo Bohemia byly součástí sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading. Té zlomily vaz vysoké dluhy v kombinaci s propadem odbytu, který způsobila světová finanční a hospodářská krize. Světelské sklárny byly uzavřeny téměř po 40 letech provozu koncem roku 2008.