Lidé v Hrádku na Třinecku žijí už dva a půl roku na staveništi

Hrádek - Dopravu v Hrádku na Třinecku komplikují stavební práce. Řidiči už sice mohou jezdit po zcela novém úseku silnice, stavbaři ale vzápětí začali opravovat původní cestu. Místní lidé se tak obtížně dostávají domů. Do obce navíc přestal jezdit autobus. Dopravní komplikace v Hrádku potrvají ještě několik měsíců, stavební práce totiž podle Ředitelství silnic a dálnic skončí možná až v srpnu.

Uprostřed stavby žijí obyvatelé Hrádku už dva a půl roku. Staví se tam železniční koridor a souběžně s ním i nový silniční tah na Slovensko. Teď se ale problémy ještě zhoršily. Od úterý je totiž téměř neprůjezdná stará cesta, která vede centrem obce. Stavbaři ji začali frézovat a jako objížďku použili právě dokončený úsek nové silnice. Lidé tak musejí jezdit náhradními trasami a ty jsou delší a složitější. „Lidé mohou jezdit bočními cestami po objížďce, ale ty silnice jsou ve špatném stavu,“ potvrdil starosta Hrádku Robert Borski. Kvůli uzavírce se do obce nedostane ani autobus. Lidé proto musejí ráno vstávat o půl hodiny dříve.

„Sami přepravujeme naše obyvatele mikrobusem na zastávku do Návsí. Tahle provizorní doprava bude fungovat celé dva a půl měsíce,“ dodal starosta Hrádku Robert Borski. Zároveň ale říká, že obec si způsob opravy vybrala sama. Druhá varianta by totiž sice umožnila průjezd po polovině vozovky, stavební práce by ale o dva měsíce prodloužila. „Připadalo nám to jako nejlepší varianta, že jsme využili nově otevřené silnice a můžeme se tak plně věnovat opravě té stávající komunikace,“ uvedla i mluvčí Ředitelství silnic a dálnic ČR Martina Vápeníková.

Reportáž Dagmar Famfulíkové (zdroj: ČT24)