Hasiči zkoušejí průjezdnost ulic, aby zabránili zdržení

Zábřeh - Hasiči ze Zábřehu vyrazili do města kontrolovat průjezdnost ulic. Běžnou praxí totiž je, že se k zásahu nemají jak dostat přes špatně zaparkovaná auta. I při preventivní kontrole neprojeli většinou vytipovaných míst. Podobné akce chystají složky integrovaného záchranného systému i v dalších městech. Řidiče, kteří svým autem zavazí složkám záchranného systému, to může přijít pěkně draho. Přinejlepším zaplatí pokutu. Hasiči ale musí často nechat vozidla odtáhnout.

K zásahu se dostanou do pár minut, připraveni zachraňovat lidské životy. Další drahocenný čas ale ztratí překonáváním překážek. Aby hasiči a policisté na problém upozornili, vyrazili i se zástupci města do ulic Zábřehu. Pokračovat budou i v dalších obcích. „Máme vytipované lokality a je to zejména ve staré zástavbě a na sídlištích, kde je nedostatek parkovacích míst,“ potvrdil vedoucí Odboru technické správy Zábřeh Petr Košťál. V deset hodin dopoledne byla průjezdnost na většině míst dobrá, kolem sedmnácté hodiny se ale hasičská cisterna nedostala téměř na polovinu kontrolovaných míst. „Vždycky si nějak poradíme, ale je to za cenu zdržení,“ říká velitel družstva HZS Zábřeh Petr Štaidl.

Na silnici by měly vždy zůstat tři metry volného prostoru v každém pruhu. Někteří řidiči si ale s parkováním hlavu nelámou a stojí třeba i na vyhrazených místech. Obyvatelé sídlišť si stěžují, že nemají jinou možnost, že parkují na každém kousku volného prostoru. Při budování nových parkovišť ale města často naráží na nedostatek peněz. „Připravujeme nové projektové dokumentace na zřízení nových parkovacích míst, ale jako asi všude narážíme na problém, že nemáme dost finančních prostředků,“ řekl vedoucí Odboru technické správy Zábřeh Petr Košťál.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)