Věci veřejné mají v Moravskoslezském kraji velké problémy

Ostrava - Až čtyřicet procent členů v Moravskoslezském kraji opustilo nejmenší koaliční stranu Věci veřejné. Podle komunálních lídrů jsou straníci znechuceni současnými skandály strany a přestávají platit příspěvky. Zklidnění by mohla přinést volební konference a nový předseda. Svého předsedu budou véčkaři volit přes internet a prostřednictvím esemesek. Volba začíná už dnes a potrvá do 23. května.

Ostravský klub Věcí veřejných hlásí úbytek členů o deset procent. Jeho předseda věří, že má strana i tak stále šanci. „Není to příjemné, protože já i další členové vstupovali do strany s určitými ideály, teď máme pocit, že nejsou naplňovány,“ říká předseda klubu Věcí veřejných Ostrava Zdeněk Havlík. Podobná situace je také v dalších městech. Ztráty zaznamenaly Věci veřejné i ve Frýdku-Místku. Pozice strany je tady přitom velmi silná. Jako jediná v kraji se může pochlubit tím, že se po komunálních volbách jeden z jejich členů dostal do vedení města.

„Celá ta situace, všechny ty kauzy určitě ovlivnily mínění členů a vůbec chuť být dál členy strany,“ myslí si poslanec za VV Jiří Rusnok. Regionální kluby Věcí veřejných věří, že se situace ve straně uklidní po volební konferenci. Uskuteční se za devět dní v Hradci králové. „Součástí té konference bude schvalování nových stanov. Tyto stanovy by měly hlavně obsahovat novou krajskou strukturu, která bude založena na klubech, nad nimi bude jedenáctičlenná krajská rada,“ uvedl předseda klubu Věcí veřejných Ostrava Zdeněk Havlík. Na konferenci bude také potvrzen předseda Věcí veřejných. Na tento post původně kandidovalo pět členů strany. Nakonec zůstali tři - Radek John, Karolína Peake a Dagmar Navrátilová z Olomouce.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)
Karolína Peake a Radek John
Zdroj: ČT24
Vydáno pod