Jeseník nad Odrou ochrání nová protipovodňová opatření

Jeseník nad Odrou – Obyvatelé Jeseníku nad Odrou se dočkají lepší ochrany proti velké vodě. Bleskové záplavy, které si před dvěma lety vyžádaly čtyři oběti na životech, přiměly Povodí Odry ke zpracování plánu na rozšíření a prohloubení koryta řeky Luhy. Nová opatření teď obec ochrání před dvacetiletou vodou. Úpravy koryta budou stát zhruba 60 milionů korun. Stavět se začne ale nejdříve v roce 2014.

Úpravou projde celý tříkilometrový úsek řeky v obci. Ze čtyř mostů bude jeden nahrazen lávkou pro pěší, ostatní by měly projít přestavbou kvůli zvětšení průtoku vody. Podle vedoucího odboru vodohospodářských koncepcí z Povodí Odry Břetislava Turečka se odstraní i současné hráze a tam, kde to umožňuje zástavba, se postaví podstatně dál od vodního toku. Koryto se zároveň prohloubí.  

„Já si myslím, že je to jeden z dílčích kroků, který by měl postupně a pomalu ochránit naše spoluobčany před podobnými hrůzami,“ doufá starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček (SNK Venkov 2010). Počítá i s tím, že do úpravy říčního koryta bude muset investovat také obec. Na úpravu koryta už netrpělivě čekají i místní. „Každé opatření bude dobré. To, co tady bylo, to nikdo nezažil. Nikdo nepočítal, že tady bude tolik vody,“ řekla ČT obyvatelka Jeseníku nad Odrou Helena Řehořová.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Povodí Odry plánuje do budoucna spolu s obcí i další úpravy okolní krajiny, aby se zlepšily odtokové poměry. Voda z předloňské bleskové povodně by se ale i tak do obce dostala, jen by nenapáchla takové škody. „Hladina povodně po těch úpravách by byla podstatně nižší, rychlost vody by taky byla podstatně nižší, takže by ty důsledky byly mírnější. Zvlášť, pokud se podaří rekonstruovat mosty a navazující silnice,“ dodal Tureček.

Záplavy v Jeseníku nad Odrou
Zdroj: ČT24