Opavský kostel dostává po 300 letech nový kabát

Opava - Barokní malby v kostele svatého Václava v Opavě se téměř po 300 letech dočkaly obnovy. Restaurátoři dokončují v současné době práce v hlavní lodi. Rekonstrukcí prochází i přilehlý bývalý dominikánský klášter. Práce na rekonstrukci v ceně přesahující sto milionů by měla být hotova ještě letos na podzim.

Barokní malby vytvořil v první polovině 18. století vratislavský malíř Jan Ignác Depée. Restaurátoři už dokončili obnovu fresek v presbytáři, které představují nanebevzetí sv. Václava. Toho vítá v nebi Ježíš Kristus s palmovou ratolestí a Panna Marie. Další výjevy ze života světce se nacházejí na stropě v hlavní lodi kostela. „Snažili jsme se sehnat ty samé pigmenty, které používal malíř v době vzniku maleb, takže jsme si nechali udělat laboratorní analýzu a víme přesně, že třeba používal zelený pigment, který se jmenuje zem zelená. Použili jsme proto úplně ten totožný pigment,“ popisuje postup restaurátorka Josefína Pekárková.

Restaurátoři pracují v 15metrové výšce. Situaci jim komplikovala popraskaná omítková vrstva, kterou museli nejprve zpevnit. Nyní doplňují místa, kde se nezachovala původní barva. „Hlavním problémem bylo určit celkově nějakou koncepci restaurování a zvolit meze, kdy se bude jen retušovat, kde zůstane spíše konzervačně pojatý zásah a kde se budou rekonstruovat figury úplně,“ uvedl další z restaurátorů Filip Menzel.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Kostel sv. Václava byl spolu s dominikánským klášterem založen ve 13. století. V 18. potom prošel barokní přestavbou a později ho využívali vojáci jako skladiště a ubytovnu. Podle náměstka primátora Opavy Dalibora Halátka stojí nynější rekonstrukce celého areálu dominikánského kláštera přibližně 109 milionů korun, podíl města na financování je zhruba 20 procent. Opravy skončí letos v říjnu, poté bude kostel sv. Václava využíván pro kulturní akce. Klášter bude sloužit jako městská galerie s restaurací a základní umělecká škola.