V Dobroníně se znovu kope, hledají se ostatky dvou obětí

Dobronín – V Dobroníně začal další archeologický průzkum, který by mohl odhalit ostatky obětí českého poválečného násilí. Práce se nyní zaměřily na zhruba 40 metrů čtverečních v lokalitě U Viaduktu, kde by mohly být zahrabány dvě těla. Dnes se žádné kosterní ostatky nenašly a místo bylo po prozatím zakryto. V úterý se bude pokračovat na druhé straně na náspu. Pokud se podaří najít kosterní pozůstatky, budou převezeny do antropologického ústavu do Brna na znalecká zkoumání, případné genetické analýzy by opět provedl kriminalistický ústav v Praze.

Průzkum začal dnes v osm hodin ráno a potrvá dva až tři dny. „Průběžně se odkrývají jednotlivé pásy zeminy o šířce 50 centimetrů do hloubky dvou metrů. Podle archeologů je to nejlepší varianta průzkumu, nepracujeme pomocí sond,“ vysvětloval novinářům vyšetřovatel případu Michal Laška. 

Na místo upozornil němec Manfréd Fuchs, který rovněž poskytl policii i ČT videozáznam z místa, kde má prý být zakopaný jeho dosud nezvěstný dědeček. Konkrétní plocha pak byla vytipována na základě povrchového měření odborníků z brněnské Masarykovy univerzity a na základě písemných materiálů shromážděných při vyšetřování. „Povrchové měření však bylo ovlivněno přítomností železnice a viaduktu, výsledky proto nebyly příliš průkazné,“ podotkl Laška.  

Loni v srpnu byly z jiné dobronínské lokality Budínka vyzvednuty ostatky nejméně 13 lidí ve věku od 30 do 60 let. Údajně má jít o pozůstatky Němců zavraždených na konci války Čechy. Příčina jejich smrti je zatím nejasná, podle některých zpráv měli být Němci ubiti lopatami a sekyrami, to ovšem antropologové nepotvrdili. 

Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy. Mají k dispozici genetický materiál od pravděpodobných příbuzných z Německa, který se porovnává s DNA obětí. O termínu a způsobu ukončení vyšetřování by mělo být podle Lašky rozhodnuto do konce srpna. „Pozůstalí v Německu podle mých informací necítí žádnou zášť, spíš vítají snahu české strany případ nějak prověřit a objasnit. Podle zástupce pozůstalých Johanna Nieblera by pozůstalí chtěli, aby ostatky obětí byly uloženy v Dobroníně,“ dodal Laška.

Pamětní kříž u Dobronína
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK