„Zalepit“ pacienty vlastní krví umějí v Česku jen lékaři v Třinci

Třinec - Lékaři nemocnice Podlesí v Třinci začali jako první v zemi léčit pacienty vlastní krví. U složitých operací srdce používají přístroj, který z krve pacienta vytvoří speciální tkáňové lepidlo. Díky němu se pak rána lépe hojí a hlavně nehrozí riziko přenosu infekce. Třinecká nemocnice je zatím jediná v Česku, která přístroj bude využívat. V Evropě už patří mezi standardní vybavení nemocnic.

Šedesátiletého muže na operačním stole čeká náročná - téměř tříhodinová operace, při které mu lékaři voperují bypass. Je jedním z první pacientů v Česku, u kterého použijí tkáňové lepidlo vyrobené z jeho vlastní krve. „Určitě nám to dává větší možnost provést operaci bezpečněji. Hlavně se můžeme vyhnout komplikacím s krvácením, které jsou při těchto operacích velmi časté,“ říká lékař Nemocnice Podlesí Miroslav Bobuš. Až dosud používali operatéři lepidla z cizorodých biologických materiálů. Ta sice také výrazně snižují krvácení, které může zákrok zkomplikovat, ale zároveň nevylučují možnost infekce.

„Tím, že je toto lepidlo vyrobeno z vlastní krve pacienta, nedochází k přenosu vážných infekcí. Pro pacienta to znamená větší bezpečnost a větší pooperační komfort,“ potvrdil lékař Miroslav Bobuš. Přístroj dokáže vyrobit nejen lepidlo, které budou požívat kardiologové, ale uplatnění najde taky v chirurgii. „V našem centru bude přístroj používán k léčbě nehojících se ran, týká se to zejména bércových vředů, vředů u syndromu diabetické nohy, ale i dalších komplikovaných diagnóz,“ prozradil lékař Jan Stryja. Přístroj totiž dokáže vyrobit nejen lepidlo, ale i - laicky řečeno - gel, který je obohacený o krevní destičky. „Ty destičky se stabilizují v tom gelu a teprve poté, co se uvolní na ránu, tak se jakoby zalepí,“ snaží se co nejjednodušeji vysvětlit možnosti využití přístroje Jan Stryja.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)