Na ostravském letišti se radují, Boeing 747 nemůže odletět

Ostrava - Na letišti v Mošnově řeší mechanici nečekanou událost. Jedno z největších letadel Boeing 747 Jumbo nemůže kvůli poruše odletět. Neplánovaně se tak prodlužuje jeho pobyt v Ostravě. Pro letecké opraváře je to jedinečná zkušenost. Jumbo Jet Boeing 747 je v opravě na mošnovském letišti vůbec poprvé, závada by měla být dořešena během zítřejšího dne. Pro majitele stroje to ale znamená ztrátu až několika set tisíc eur.

V Ostravě se tento boeing neukázal sedm let. Za poslední dva měsíce tady přistál ale rovnou třikrát. Nyní druhé největší nákladní letadlo na světě mechanici z Mošnova dokonce spravují. „Při přečerpávání paliva jim prasklo těsnění, takže je tam únik paliva. Nebývá to pravidlem, přestože to jsou starší stroje, tak jsou spolehlivé,“ podotkl hlavní technik Michal Sum.

Hana Georgiánová, mluvčí Job Air Central Connect Airlines:

„Kdyby letadlo odletělo tak, jak má, tak už v této době mohlo zajišťovat zase jiný obchod. Zpoždění jako takové, ztráta se může vyšplhat na 100 – 200 tisíc euro.“

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Dostali jsme asi kolem desáté večer hlášku, že letadlo, které má startovat s nákladem, má technickou závadu,“ uvedla mluvčí Job Air Central Connect Airlines Hana Georgiánová. Do Ostravy během pár hodin přiletělo druhé náhradní jumbo i s hlavním mechanikem. Ten opravu porouchaného stroje vede. „My do současné doby nemáme licenci na opravu Boeingu 747, naše společnost se na tom velmi úzce podílí. Jednak poskytujeme zázemí pro odstranění zázemí a jednak poskytujeme naše mechaniky,“ potvrdila Georgiánová.

Oprava prasklého palivového potrubí nebude podle mechaniků příliš nákladnou záležitostí. Nejdražší bude ztracený čas, během kterého je letadlo mimo provoz. „Pro mechaniky a pro techniky je to výjimečné v tom, že se poprvé v tomto servisním středisku toto letadlo objeví a že si snad někteří splní svůj sen si na takový stroj šáhnout,“ domnívá se Sum.