U Dobronína objevena dvě těla z roku 1945

Dobronín - V Dobroníně u viaduktu dnes našli archeologové ostatky dvou obětí poválečných událostí. Ostatky budou převezeny na antropologický výzkum do Brna. Už v úterý byl na místě objeven úlomek patní kosti a dvě boty. Konkrétní místa průzkumu byla určena na základě povrchového měření odborníků z brněnské Masarykovy univerzity a na základě písemných materiálů shromážděných při vyšetřování. Práce budou pokračovat pravděpodobně i ve čtvrtek.

Archeologický průzkum dalšího místa, kde by mohly být německé oběti údajného českého poválečného násilí z května 1945, začal v pondělí ráno. Podle informací České televize by se mělo jednat o tělesné ostatky dvou lidí uložených na sobě. V metrové hloubce přímo pod cestou našli archeologové dvě boty, které byly zaraženy špičkou do země. Dnes dopoledne objevili zhruba metr od bot dvě lidské lebky, další dlouhé kosti a zbytky oblečení.

Michal Laška:

„Aktuálně mohu sdělit, že policisté ve spolupráci s archeology a antropoložkou našli už dvě těla, a je zde reálný předpoklad, že počet obětí už bude konečný.“

Ty podle vyšetřovatele odpovídají dobové módě a jsou podobné zbytkům, které se našly u ostatků na Budínce. „Předpokládám, že se jedná o osobu, která pochází ze stejné doby jako ostatky z této druhé lokality,“ uvedl vyšetřovatel případu Michal Laška. Mezi oběma místy podle něj existuje přímá souvislost. Pokud se prokáže, že osoba byla skutečně německé národnosti, bude podle Lašky zřejmé, že pocházela ze stejné skupiny německých obyvatel, která byla vězněna v hasičské zbrojnici a později se stala obětí masakru. „Ještě nejsme schopni stanovit, jestli jde o muže, nebo ženu,“ podotkl Laška.

Stopy násilí na kostech nejsou rozpoznatelné

Dana Čírtková, mluvčí Policie kraje Vysočina

„Na kostech nejsou žádné anomálie, které by mohly vést k závěru, jestli byl spáchan zločin a jakým způsobem oběti zemřely.“

Kosterní pozůstatky budou podle policie stejně jako v případě loňských nálezů v jiné dobronínské lokalitě Budínka převezeny do Antropologického ústavu do Brna ke znaleckým zkoumáním, případné genetické analýzy opět provede Kriminalistický ústav v Praze. „Na kostech nebyly okem pozorovatelné stopy násilí, ale to bude otázkou dalšího podrobného zkoumání,“ uvedl Laška. Dodal, že pokud průzkum dnes odhalí další pozůstatky, bude ve čtvrtek pokračovat.

Archeologové se zaměřili na plochu o rozloze kolem 40 čtverečních metrů. Vyšetřovatelé se shodují na tom, že se jedná o místo, které přímo souvisí s lokalitou Budínka. Jestli zde vyšetřování dnes skončí, zatím není jisté. Podle policistů jde nicméně o poslední lokalitu, kde by se mělo hledat. Zatím zde žádné další místo vytipované nemají.

Němci českou iniciativu vítají

O termínu a způsobu ukončení vyšetřování případu by mělo být podle Lašky rozhodnuto do konce srpna. Vyšetřovatel uvedl, že pozůstalí v Německu nepociťují žádnou zášť, spíš vítají snahu české strany případ prověřit a objasnit a chtěli by, aby ostatky obětí byly uloženy v Dobroníně.

Jestli jde o Josefa Rőricha, kterého už 66 let hledají příbuzní z Německa  a policii předali videozáznam místa údajného hrobu, to zatím jasné není. Kriminalisté zatím německou stranu kvůli poslednímu nálezu nekontaktovali. „Zatím nejsme schopni říct, o koho se jedná, ale už před časem jsme provedli odběr ústních stěrů u pozůstalých v Německu kvůli analýze DNA a k této případné osobě už tedy vzorky máme,“ dodal Laška.

V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky Němců údajně zavražděných Čechy na konci války z masového hrobu vyzvednuty loni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Zemřelí se podle odhadu odborníků dožili věku od 30 do 60 let. Příčina jejich smrti je nejasná. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy.