Ostravané rozhodnou o podobě Komenského sadů

Ostrava - Komenského sady v Ostravě by se měly konečně dočkat obnovy. Projekt totiž od městského obvodu přebírá město. Slibuje si od toho zrychlení přípravy revitalizace a větší zapojení obyvatel. Budoucí podobu parku by totiž měli ovlivnit Ostravané svými připomínkami na internetu.

Po dvou letech se konečně podařilo vyřešit tahanice v souvislosti s obnovou Komenského sadů v Ostravě a magistrát tak může začít s její realizací. Projekt a správu parku totiž převzal od obvodu Moravská Ostrava, což by mělo celou akci zrychlit. „Ta investiční akce teď bude určitě rychlejší, protože dosud jsme každý úkon museli konzultovat s městem, chodit na radu města,“ potvrdil starosta MěO Moravská Ostrava a Přívoz Jiří Havlíček. Ostrava chce postupně převzít pod svou správu všechny významné parky a o jejich podobě diskutovat s obyvateli. Komenského sady jsou tak prvním pokusem o novou koncepci.

„Teď na webu města necháme autora zpracovat vizualizaci toho projektu, čili tam budou dvě věci, jedna tak, jak to vypadá dnes, a druhá bude vizualizace. Chceme otevřít diskusi, chceme to představit lidem,“ prozradil primátor Ostravy Petr Kajnar. Město tak chce předejít dalším protestům obyvatel, jako v případě petice proti kácení lípové aleje před čtyřmi roky. Ta by měla podle vedení zatím zůstat. „Teď se kácet rozhodně nebude,“ slíbil náměstek primátora pro životní prostředí Dalibor Madej. Obnova Komenského sadů by měla začít na jaře příštího roku. Město by ji chtělo spojit i s projektem revitalizace Ostravice. Už v červenci by se na Ostravici měly začít stavět nové jezy, cyklostezka a chybět by neměly ani pláže. Celou revitalizaci Komenského sadů a Ostravice by pak město chtělo dokončit ještě v příštím roce.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)
Komenského sady
Zdroj: ČT24