Kravaře rozezní hudba italských a francouzských barokních skladatelů

Kravaře - I o víkendu pokračuje hudební festival Janáčkův máj. V kostele svatého Bartoloměje v Kravařích zahraje na cembalo jedna z nejlepších českých hráček Kateřina Chroboková. Spolu s mezzosopranistkou Dagmar Šaškovou představí díla italských a francouzských barokních skladatelů. Zatímco cembalistka se po delší odmlce ukáže téměř domácímu publiku - narodila se totiž v nedalekém Havířově, pro zpěvačku je to vůbec první vystoupení v Moravskoslezském kraji.

„Naše spolupráce začala na Janáčkově akademii muzických umění a to už je asi sedm let,“ vzpomíná operní pěvkyně Dagmar Šašková. Obě umělkyně žijí momentálně ve Francii. Dagmar v Paříži, Kateřina na jihu země. Koncerty jak na varhany, tak i na cembalo má ale po celé Evropě. „Miluji oba nástroje, nedá se říct, že bych k jednomu nebo druhému tíhla více. Podle mě se to ani nedá nějak srovnávat, každý je prostě něčím výjimečný,“ svěřuje se Kateřina Chroboková.


Návštěvníci nedělního koncertu uslyší výhradně díla francouzských a italských skladatelů z období baroka. „Mám ráda právě barokní hudbu a je mi celkem jedno, jestli je francouzská, italská, anglická nebo německá,“ prozradila pěvkyně Dagmar Šašková. „Já se začala o barokní hudbu více zajímat při svém studiu v Holandsku, protože právě Holandsko, Belgie a Francie byly země, kde na konci šedesátých let a začátkem sedmdesátých odstartovala jakási renesanční vlna staré hudby,“ říká cembalistka a varhanice Kateřina Chroboková. Společný recitál mladých umělkyň začne v kostele svatého Bartoloměje v Kravařích v neděli v 18 hodin.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)
Mladé umělkyně
Zdroj: ČT24