Na trať u Hanušovic spadla skála, průjezdná bude v úterý

Hanušovice (Šumpersko) – Na železniční trať z Hanušovic do Starého Města pod Sněžníkem se v neděli sesunula skála. Kameny trať poškodily, navíc na ně záhy najel motorový osobní vlak, který vykolejil. Havarovaný vůz se podařilo vyprostit, trať ale zůstává mimo provoz, podle železničářů hrozí další sesuvy. Zavedena je náhradní autobusová doprava, která bude jezdit nejméně do úterního večera.

Skála se na lokálku sesunula v neděli ráno, její zbytky na kolejích stále zůstávají. „Práce na jejich odstranění jsme museli přerušit, protože hrozí další sesuvy. Na místo dorazila specializovaná firma, která svah prozkoumá a případně zabezpečí,“ řekl mluvčí Správy železniční dopravní cesty Tomáš Drvota.

Po zprůjezdnění trati musí prozkoumat ještě geologové. Kontrola je naplánována na úterý. „Poté by naši pracovníci měli pokračovat v odstraňování kamení. Podle našich předpokladů by to měli stihnout v průběhu úterního odpoledne tak, aby trať byla průjezdná ve večerních hodinách,“ uvedl mluvčí Drvota.

V neděli brzy ráno narazil do spadlých kamenů první vlak, který místem projížděl. Nikdo se při nehodě nezranil, vznikla však škoda asi 350 tisíc korun.