Na jihu Moravy bude v MHD elektronická karta

Brno - Jihomoravský kraj plánuje v MHD zavedení elektronické karty. Lidé by tak například kvůli prodlužování platnosti předplatního kuponu nemuseli k přepážce. Dopravci by zase díky systému měli získat lepší přehled o tom, kolik lidí které spoje využívá. Náklady na zavedení systému se odhadují na desítky milionů korun. Podle hejtmanova náměstka Václava Horáka (KDU-ČSL) by většinu peněz měl kraj získat z regionálního operačního programu. Jihomoravský kraj do dopravy v minulých letech hodně investoval, zavedl integrovanou dopravu, která má lidi k cestování hromadnou dopravou motivovat.

Podle Horáka by dotace měla činit 70 milionů korun a může pokrýt nejvýš 85 procent nákladů. Zbytek doplatí kraj. Výběrové řízení na technické řešení by kraj mohl vyhlásit a vyhodnotit ještě letos. Zakázka by se uskutečnila příští rok.

Náměstek řekl, že i po zavedení systému by zůstaly v platnosti jednorázové papírové jízdenky pro náhodné cestující. Elektronickou kartu, kam by si lidé vkládali peníze ze svého bankovního účtu, by také neměli všichni cestující, ale jen ti, kteří by o ni projevili zájem. Tvůrci krajského dopravního systému odhadují, že v Brně by ji využilo asi 70 procent cestujících, v kraji 60 procent lidí.

Pro ty, kdo novým technologiím příliš nefandí, by podle Horáka zůstala v platnosti obdoba současného systému. Například čipová karta, s níž by jako dnes chodili platit k přepážce.

Elektronická karta by měla umožňovat další rozvoj. Například to, že by ji lidé mohli v budoucnu používat jako elektronickou peněženku, fungovala by i pro cestování mimo kraj nebo by na ni bylo možné získat krajské slevy. Jsou dostupné držitelům Rodinných pasů a Senior pasů.

Cestující MHD v Českých Budějovicích
Zdroj: ČT24
Vydáno pod