Kontaminovaná voda může za pár let ohrozit Litovel i Olomouc

Litovel - Město Litovel má šanci na řešení problému s kontaminovanou spodní vodou. Na její vyčištění může získat miliony z Evropské unie. Vodu v místních částech Nasobůrky a Haňovice zamořily těkavé látky, které prosakují z bývalé skládky. Lidé proto nesmí vodu ze studní používat.

Bývalá skládka za klidnou litovelskou částí Nasobůrky. Tuny hlíny tady ukrývají ohnisko nebezpečí. Spodní vodu znečišťují těkavé látky podobné těm, které se běžně používají třeba jako rozpouštědla ve strojírenských provozech. Přitom ještě loni zdejší obyvatelé vodu ze studní běžně používali. „Vařila jsem, umývala nádobí, ale teď už nemohu,“ říká místní obyvatelka. O tom, kdo znečištění kdysi zavinil a jak to skutečně pod zemí vypadá, se zatím jen spekuluje. Specializovaná firma, která už začala na skládce s průzkumnými vrty, ještě s prací není u konce.

Co ale rozbory s určitostí potvrdily, je fakt, že látky ve vodě škodí lidskému zdraví. „Jsou nebezpečné lidskému zdraví, jsou toxické a karcinogenní,“ potvrdila vedoucí oddělení vodního hospodářství Krajského úřadu Olomouc Vladimíra Kubišová. Odborníci odhadují, že za 10 až 15 let by kontaminovaná voda mohla zasáhnout ochranné pásmo vodního zdroje a ohrozit pitnou vodu nejen pro Litovel, ale částečně i pro Olomouc. Problémy s někdejší skládkou už rozpočet města připravily o dva miliony korun. Na likvidaci nebezpečí ale budou potřeba stovky milionů korun. „Ta nejjednodušší varianta, kdy by se horní část jen přemístila vedle a to kontaminované ložisko odtěžilo, se odhaduje až na 150 milionů korun,“ uvedl starosta Litovle Zdeněk Potužák. Litovelští teď narychlo zpracovávají podklady pro žádost o dotaci. O stovky milionů na likvidaci nebezpečí totiž chtějí požádat Evropskou unii.

Reportáž Radky Štědré (zdroj: ČT24)